Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

POCITY FILM 2017 prináša tento rok niekoľko noviniek

Organizátori prešovského filmového festivalu POCITY FILM 2017 sú v plnom prúde s prípravami na nadchádzajúci ročník, ktorý sa uskutoční už o dva týždne v čase od 10. do 15. októbra v Prešove.

Tento rok ponúkne festival niekoľko noviniek, rozšírené miesta premietaní, sprievodné podujatia aj zaujímavé spojenia.

Premietanie seriálu

Úplnou novinkou pre domáce festivalové publikum bude kompletná projekcia päťdielnej minisérie KOSMO, plnej absurdného a nekorektného humoru, z pera českého scenáristu Tomáša Baldýnského. Ten na seriáli pracoval tri roky a rozpráva v ňom príbeh skrachovanej českej misie na mesiac, ktorá sa musí uskutočniť aj napriek vytunelovaniu všetkých finančných príspevkov poskytnutých Európskou úniou. Ide o dielo nanajvýš aktuálne a okrem iskrivého vtipu ponúka aj pálčivú kritiku globálnej spoločenskej a politickej situácie. Kosmo bol uvedený aj na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch a svojím tvorcom vyniesol nomináciu na Českého leva v kategórií Najlepší dramatický seriál. Seriál premietneme s krátkymi prestávkami počas úvodného festivalového večera v centre nezávislej kultúry Wave.

Nový web aj aplikácia pre mobily

Občianske združenie PO. CITY plánuje počas tohto ročníka spustiť novú webstránku a pre jednoduchší prístup k programu ponúkne okrem klasických tlačených bulletinov mobilnú aplikáciu, ktorú si návštevníci jednoducho stiahnu do svojich telefónov a prehľadný program majú vždy po ruke.

Víťazné filmy z medzinárodných festivalov

Tradične aj tento rok uvidia diváci filmy z významných medzinárodných festivalov krátkych filmov. KINO FEST ANČA predstaví z tohtoročnej víťaznej kolekcie Najzábavnejšie animované filmy a Najlepšie animované filmy pre deti ART FILM FEST pripravil pre POCITY výber hraných filmov priamo od Daniela Vadockého, zostavovateľa sekcie Krátkych filmov na košickom festivale. Medzinárodný festival krátkych filmov BUSHO sa každoročne koncom leta odohráva v Budapešti. Víťazné filmy z posledného ročníka sa budú premietať za osobnej účasti jednej z organizátoriek festivalu Charlotte Symmons.

Spolupráca so Strednou umeleckou školou

Do prípravy aktuálneho ročníka festivalu sa aktívne zapojili študenti a pedagógovia zo Strednej umeleckej školy na Vodárenskej ulici v Prešove. Cieľom spolupráce bolo využiť potenciál, ktorý predstavujú moderné umelecké techniky pri tvorbe grafických vizuálov, plagátov a kompletných interiérových a exteriérových konceptov pre festivalové priestory. Vzájomná spolupráca priniesla organizátorom festivalu množstvo kreatívnych riešení, ktoré môžu použiť pri budovaní identity festivalu. S tým je spojená aj prezentácia návrhov a diskusia s tvorcami počas jedného z festivalových dní.

Program pre školy

Festival tento rok ponúkne rozšírený dopoludňajší program pre školy. Mladšie deti sa zúčastnia interaktívneho workshopu o animovanom filme - Filmový kabinet deťom. Žiaci stredných škôl nahliadnu do sveta kinematografie cez okuliare fundovaného odborníka a filmového kritika Petra Konečného na audiovizuálnej prednáške, o svete médií, ktoré na nás informačne pôsobia zo všetkých strán.

Obľúbené miesta, kde sa stále niečo deje

O sprievodný program festivalu sa postarajú centrum nezávislej kultúry Wave, kaviareň Christiania a kaviareň Čukoláda. Vo Wave sa môžete zúčastniť tvorivej dielne pod vedením lektorov a filmárov z ukrajinského Užhorodu. Prihlásiť sa môže každý bez ohľadu na vek a predošlé skúsenosti. Projekt s názvom “Kinokľ” má za cieľ priblížiť diváka k filmu. Stanete sa súčasťou filmu ako “foley artist” (čiže osoby, ktorá v Holywoode nahráva zvuky do filmov). V kaviarni Čukoláda sa okrem filozofickej prednášky profesora Petra Michaloviča, ktorá sa uskutoční ešte pred začiatkom festivalu 29. septembra, bude premietať pre najmenších milovníkov filmu. KINO FEST ANČA v nedeľu 15. októbra predstaví najlepšie detské animované filmy. Filmárske techniky si najmenší diváci budú môcť vyskúšať na workshope animácie v pondelok 9. októbra Kaviareň Christiania bude okrem premietania krátkych filmov v piatok hostiť českú kapelu HOUPACÍ KONĚ a v sobotu po premietaní bude miestom POCITY párty s Dj OZRUTOM 3000 zo zoskupenia Východisco, ktorý zahrá svoju obľúbenú filmovú hudbu.

História mesta Prešov na plátne

Sekcia PREŠOV 770 je zostavená pri príležitosti osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste Prešov. Zámerom je priblížiť Prešovčanom a návštevníkom festivalu históriu, život a premeny mesta počas rôznych režimov od roku 1943 až po rok 1980 prostredníctvom krátkych reportáží z Filmových týždenníkov. 20 filmov sa bude premietať v dvoch krátkych blokoch, ktoré sa budú púšťať pred dlhometrážnymi snímkami. Filmy sa budú premietať vďaka archívu Slovenského filmového ústavu.

Podrobný program bude čoskoro zverejnený na www.po-city.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK