Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Tip na výlet: Zádielska tiesňava a Turniansky hrad

Zádielska planina je jednou z najkrajších krasových oblastí Slovenska. Medzi ňou a planinou Horný vrch vyhĺbil Zádielsky potok najkrajšiu a najmohutnejšiu krasovú tiesňavu Slovenska, Zádielsku dolinu. Zároveň je lákadlom planiny aj jej izolovaný juhovýchodný výbežok so zrúcaninami Turnianskeho hradu. Hoci spádovo Zádiel nepatrí do prešovskej oblasti, vzhľadom na význam a dobrú dostupnosť, do tohto internetového sprievodcu patrí.

Trasa: Turňa nad Bodvou (190 m) - Turniansky hrad (370 m) - Zádielska planina (553 m) – Krkavčie skaly - Na Skale (645 m) - Zádielska dolina, vrch (470 m) - Zádiel (267 m) - Dvorníky (214 m).

Značka: modrá 2847, neznačená, červená 0909.

Pohorie: Slovenský kras.

Trvanie trasy: 4:45 h.

Obtiažnosť: mierne náročná.

Mapa: VKÚ Harmanec č. 139 Slovenský kras - Domica.

Prístup na začiatok trasy: autobusom i vlakom z Prešova do Košíc, odtiaľ do Turne nad Bodvou (smer Rožňava).

Začiatok trasy je na železničnej stanici v Turni nad Bodvou (190 m). Tu sa začína modrá značka, ktorá vedie po ceste pozdĺž železnice, neskôr bočí doprava a uličkami Turne prichádza až k hlavnej ceste Košice - Rožňava. Tu prechádza podchodom, za ním doľava (spolu so žltou) a o pár desiatok metrov doprava nahor, do úvozu medzi záhradkami. Chodník stúpa, postupne sa stáča doľava a traverzom po hradnej stráni vychádza až do sedielka pod Turnianskym hradom (296 m, 45 min.). Tu bočí doprava neznačená cesta na hrad, vrelo odporúčame nielen kvôli samotným zaujímavým zrúcaninám, ale aj kvôli skvelým výhľadom na okolie, ktoré sa ponúkajú z jeho areálu. Treba vedieť, že Turniansky hradný vrch je rezerváciou s výskytom svetového endemitu - rastliny rumenice turnianskej (onosma tornensis), ktorá sa vyskytuje výlučne v areáli vrchu a jeho blízkom okolí. Viac o histórii samotného hradu nájdete na http://www.zamky.sk/?q=node/3&mon=806449.
Výstup na hrad, prehliadka a zostup vám zaberú dobrú polhodinku (1:15 h). Zo sedielka pokračujeme po modrej hranou planiny (žltá bočí doprava dolu, do obce Háj). Chodník stúpa kroviskami po nepríjemnom škrapovom povrchu až k vysokému vedeniu, za ním vchádza do lesa a vychádza až na hranu Zádielskej planiny, do otvoreného, takmer parkového prostredia. Prichádza k smerovníku s odbočkou náučného chodníka (553 m, 1:50 h) a pokračuje až k ústiu priepasti Pod Hájskou vyhliadkou s panelom náučného chodníka. Tu odporúčame opustiť značku a podísť po chodníčku pár desiatok metrov doľava, na Hájsku vyhliadku na hrane Zádielskej tiesňavy. Otvárajú sa tu úchvatné hĺbkové i diaľkové pohľady, výškový rozdiel medzi dnom tiesňavy a hranou planiny je okolo 250 metrov. Je možné vrátiť sa späť na značku, odporúčame však ísť (najmä v zime, keď nie sú na stromoch listy) cestičkou okrajom hrany planiny, ktorá ponúka úžasné scenérie. Chodník takto prichádza až k vyhliadke na začiatku Krkavčích skál (2:30 h) s pohľadom na náprotivný pilier Kozieho chrbta a najznámejší skalný útvar Zádielu, vežu Cukrová homoľa. Sem prichádza aj značka, pokračujeme teda už po nej lesom, občas otvorenejším terénom. Chodník napokon vychádza do otvorenej stráne a stúpa k budovám salaša. Míňa ich, stáča sa doľava a prichádza až k významnej križovatke Na Skale (645 m, 3 h). Odtiaľ vedie doľava tvarová odbočka na ďalšiu skvelú vyhliadku do tiesňavy.
Spolu so zelenou značkou začíname klesať lesnou cestou najskôr v serpentíne a potom pomerne prudko, traverzom až na dno Zádielskej doliny k smerovníku (470 m, 3:20). Sú tu aj chaty, ktoré ponúkajú v sezóne a počas víkendov občerstevenie, prípadne aj ubytovanie.
My však pokračujeme nadol tiesňavou po červenej značke. Tá vedie krásnym krasovým územím, popri Zádielskom potoku. Pevná cesta pomerne prudko klesá, je však dosť času prezrieť si okolité bizarné tvary. Napokon prichádza značka až do zúženého miesta medzi Cukrovou homoľou a Kozím chrbtom. Samozrejme, že táto oblasť je vyhľadávaná lezcami, vyrástli ich tu celé generácie. Sprievodca s podrobnejšou mapkou tiesňavy je na http://www.jamesak.sk/sprievodca/sprskalk.htm.
Pokračujeme tiesňavou nadol, popod ďalšie pekné útvary až k ústiu a parkovisku (v lete platené parkovanie, schádza sem aj náučný chodník z planiny). Zároveň sa tu začína obec Zádiel (267 m, 4:15 h). Odtiaľ je už možné autobusové spojenie, lepšie je však zísť dolu dedinou, popod hlavnú cestu až do obce Dvorníky, na železničnú zastávku Dvorníky-Zádiel (214 m, 4.45 h), kde je aj cieľ trasy.
Táto túra ponúka na relatívne malom území nezvyčajné množstvo a kvalitu zážitkov. Nie je fyzicky náročná, iba je potrebné byť opatrný pri pohybe na skalných hranách planiny. Rovnako je potrebné si uvedomiť, že skoro celá trasa vedie prísne chráneným, vzácnym územím.

Zádielska tiesňava z Hájskej vyhliadky
Zádielska planina z hradu, vpravo ústie Hájskej doliny
Turniansky hrad
Zvyšky veže Turnianskeho hradu
Zádielska tiesňava, dolu Cukrová homoľa
Pilier Kozieho chrbta
Horná časť Zádielskej tiesňavy
Pod Cukrovou homoľou
Zádielsky potok v tiesňave
Zima v Zádielskej tiesňave
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK