Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Frenkyho hudobná encyklopédia

  • Po rozpade skupiny EMS-3, ešte v prvej polovici 90. rokov, sa jej líder Rado Slaďo Slatkovský z prešovskej hudobnej scény na dlhší čas vytratil. Po odmlke sa znovu vrátil už len ako Slaďo, resp. Slaďo a hostia.
    3.7.2010
    0
  • Kapela s provokujúcim názvom Kill John Paul II. otvárala 14. ročník Rockovej ligy 1999. Išlo o jediný koncert pod týmto názvom. Neskôr z nej vzišla skupina Eraserhead.
    27.6.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Sunlips
    Mladá, svieža, dynamická... Takéto prívlastky sa dávajú prešovskej kapele Sunlips, ktorá sa dala dokopy v roku 2008.
    19.6.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Viktória Olejárová
    Folková speváčka a gitaristka Viktória Olejárová z Prešova patrí medzi výrazné postavy mladej, (prevažne) folkovej vlny.
    12.6.2010
    2
  • Klasická hudba s mestom Prešov vždy spájala v súvislosti s vysokoškolskou pôdou. Okrem manželov Medňanských a súboru Musica historica je tu aj súbor Iuventus Paedagogica a viacero ďalších mien spätých s univerzitou a hudbou.
    5.6.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Musica historica
    V metropole Šariša má svoje pevné miesto aj klasická hudba. Jej tradícia siaha hlboko do minulosti, až do 18. storočia, kedy do Prešova chodili kantori zo západných krajín.
    29.5.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • One Voice
    Začiatky kapely One Voice siahajú do roku 2002. Ústrednou postavou tejto formácie je spevák Tasho - Peter Maťašovský. One Voice patria medzi popredné kapely hardcore scény.
    22.5.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Históriu prešovského folku písali viacerí interpreti. Časom sa však na nich zabudlo. Medzi zabudnutých patrí aj formácia s názvom PUKA.
    16.5.2010
    Autor: FRENKY
    0
  • Punkrocková skupina, ktorú založil spevák Slavomír Pivo Pivovarský.
    8.5.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Divadielko Corso
    Významným hýbateľom hudobného, ale aj celkovo kultúrneho života v Prešove bolo v 70. rokoch Divadielko Corso. Pôsobilo pri Dome kultúry ROH.
    1.5.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Prešov je umelecké mesto a okrem hudby tu má silné zázemie aj výtvarné umenie. Tieto dve sféry sa často prekrývajú. Nezastupiteľné miesto v hudobnej encyklopédii má aj výtvarník (a tiež hudobník) Martin Horečný.
    24.4.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Chiki liki tu-a
    Označiť najlepšiu skupinu 90. rokov 20. storočia by mohlo byť jednoduché. Berúc do úvahy komerčný úspech ako základnú merateľnú hodnotu, boli by touto kapelou I. M. T. Smile. Z hľadiska komerčného úspechu by ju mali nasledovať Peha a tak Nuda. Ono je to však zložitejšie, pretože estetických kritérií na určenie tej najlepšej kapely je veľa...
    17.4.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • In medias jazz
    In medias jazz. Táto prešovská džezová kapela pôsobila začiatkom „nultých“ rokov a zaznamenala viacero úspechov. Riadila sa heslom RVHP - rýchlo, veľa, hlučne a poriadne. V kapele sa vystriedalo niekoľko hudobníkov, ústrednými postavami boli saxofonista Mário „Gapa“ Garbera a klaviristka, autorka vlastného repertoáru i názvu kapely Jana Bezeková.
    10.4.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Prešovčan Jozef Harničár alias Hardy patrí medzi najvýraznejšie postavy gospel music na Slovensku. Zastúpenie so svojou piesňou Tulák (s textom Ľuba Štofka) má aj na kompilácii Bez teba niet neba – výber slovenskej gospelovej hudby, ktorú v roku 1999 vydal Universal Music.
    3.4.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Mišo Smolej a Vladik Kovalčík, dvaja skúsení prešovskí hudobníci, vytvorili gitarové duo, s ktorým žalo úspechy v druhej polovici a koncom 90. rokov.
    27.3.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Miriama Vargová
    Kategóriu sólistov 7. Prešovského študentského Liverpoolu (2009) vyhrala 16-ročná Miriama Vargová. Nádejná speváčka je študentkou Pedagogickej a sociálnej akadémiw v Prešove, chcela by ybť herečkou, resp. speváčkou
    20.3.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Time To Rest
    Prešovská kapela Time To Rest hrá v zložení Milan Platko – gitara, Jakub Hanudeľ – bicie, Slavomír Jančuš – gitara, Pavol Maťašovský – spev a Dominik Šimon – basgitara. Jej štýl vychádza z punkrocku.
    13.3.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • V roku 1990 vznikol Hernest, ktorý založili Róbert Kernaševič (gitara, spev) a Jozef Zeleňák (basa). Bubeníkov sa v Herneste vystriedalo niekoľko, najdlhšie pôsobil Andy Belej, ktorého potom vystriedal brat Róberta Kernaševiča Pavel.
    6.3.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Peter Nagy na koncerte v Prešove
    Petra Nagya možno považovať za prešovského speváka až do vydania prvého, mimoriadne úspešného, singla Profesor Indigo, ktorý nahral počas vojenčiny a katapultoval ho medzi (česko)slovenskú špičku. Dovtedy sa prezentoval skôr ako folkový pesničkár.
    27.2.2010
    Autor: Michal Frank
    0
  • Je to tak. Frenkyho hudobná encyklopédia zavŕšila tretí rok. Každý týždeň sa na tomto mieste zobrazuje heslo s menom niektorého interpreta prešovskej scény. Či už ide o „historické“ mená, alebo stále aktívnych. A pokračovať sa bude aj ďalej, stále je o čom a o kom.
    23.2.2010
    Autor: Michal Frank
    0
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK