PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/10475/zlodeji_nedovolenkuju.html

Zlodeji nedovolenkujú

MsP všetkých občanov mesta dôrazne upozorňujeme na dodržiavanie základných preventívnych opatrení pred odchodom na dovolenku a je jedno, či v zahraničí alebo u nás, na Slovensku.
ilustračný obrázok
ilustračný obrázok

Dovolenky a prázdniny začali. Slnka a tepla máme teraz na začiatku mesiaca júl asi až viac, ako by sme poniektorí chceli.

Väčšina Slovače, teda aspoň tí, čo nemajú povinnosti doma a majú aj trochu našetrené na oddych v lete, sa tešiac na strávené dovolenkové chvíle - môžu poniektorí po príchode domov "sa za hlavu chytať".

Zlodeji a iné nepoctivé osoby dovolenku nemajú, ba práve naopak, začína sa im nádherné obdobie obohacovania sa na iných úkor. Opakovanie je matkou múdrosti a preto opatrenia preventívneho charakteru, na ktoré sme upozorňovali obyvateľov mesta už aj v minulom roku, si pripomeňme znovu.

"zdroj: internet a skúsenosti"

Takže:
1. Starostlivo zamykajte dvere a zatvárajte okná. Nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, malé strešné a pivničné okná. Zlodej je schopný dostať sa dovnútra každým otvorom väčším ako ľudská hlava.
2. Nevravte každému kedy, a na ako dlho odchádzate.
3. Nezaťahujte rolety a žalúzie, dávate tým na vedomie, že nie ste doma.
4. Uschovajte cenné veci a doklady do bezpečnostnej schránky alebo domáceho trezoru. Väčšie finančné obnosy nenechávajte doma, bezpečnejšie budú v banke. Ak je vkladový produkt chránený heslom, nikdy ho nevkladajte do vkladnej knižky. Heslo uložte oddelene na inom bezpečnom mieste.
5. Doklady od drahého priemyselného i spotrebného tovaru si dobre uschovajte. Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže, vec identifikovať, a vrátiť ju späť do vášho vlastníctva.
6. Kľúč od bytu zverte spoľahlivému príbuznému, ktorý ho bude pravidelne kontrolovať a vyberať poštu.
7. Vytvorte zdanie, že je v byte niekto prítomný, napríklad využite elektronické spínacie zariadenia, ktoré podľa nastavenia na určitý čas rozsvietia svetlá, zapnú rádio...
8. Zabezpečte si kvalitné bezpečnostné dvere, alebo aspoň bezpečnostný zámok v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami.
9. Keď idete na dovolenku bez auta, radšej ho zaparkujte u niekoho na dvore, v garáži (priateľ, rodina, zamestnávateľ). Ak túto možnosť nemáte, vozidlo nikdy nenechávajte na opustenom, alebo na mieste, ktoré má "zlú povesť".
10. Nikdy nenechávajte kľúče na takzvaných dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči...).
11. Majte dobré vzťahy so susedmi – sú jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom. Požiadajte ich, aby venovali pozornosť okoliu vášho domu, bytu, prípadne si všímali pohyb neznámych podozrivých osôb.
12. V prípade možnosti zabezpečte byt zabezpečovacím zariadením vyvedeným na pult centralizovanej ochrany našej mestskej polície, Policajného zboru alebo súkromnej bezpečnostnej služby, nezabudnite na poistenie.
13. Nechváľte sa svojimi majetkovými pomermi.
14. Uvádzajte na zvončeky, schránky a dvere svoje priezvisko v množnom čísle a bez titulov. Pre vdovy alebo osamelé ženy je bezpečnejšie ponechať na menovke mužské meno.
15. Pozor na telefónny záznamník – odkaz typu „sme na dovolenke a vrátime sa vtedy a vtedy... je hodenou rukavicou bytovým zlodejom.
V prípade, že vás predsa vykradli, okamžite volajte 158, a ničoho v byte sa nedotýkajte.

Čo robiť, keď Vás vykradli...
Ak sa už stane, že váš byt či dom "navštívil" zlodej, mali by ste sa držať niekoľkých zásad. Sú dôležité z viacerých dôvodov, no najmä preto, aby policajti zlodeja čo najrýchlejšie vypátrali a nepokračoval v ďalšej činnosti.
- Prekonajte čo najrýchlejšie prvotný šok, a neodkladne zavolajte políciu na známe číslo 158.
- Až do príchodu policajtov nechajte všetko tak, ako ste našli. V žiadnom prípade nič neprekladajte, neupratujte a nechytajte do rúk. Predídete tak zničeniu stôp, ktoré páchateľ zanechal, a ktoré sú dôležité pre jeho odhalenie a usvedčenie.
- Kým príde polícia, skoncentrujte svoje myšlienky, a sústreďte sa na dôležité informácie. Snažte sa spomenúť si aj na maličkosti, ktoré vo Vás prebúdzajú podozrenie na možného páchateľa. Pripravte si zoznam ukradnutých vecí, avšak rešpektujte predchádzajúcu zásadu.
- Po príchode policajtov sa snažte čo najviac spolupracovať s kriminalistickým technikom a vyšetrovateľom. Odpovedajte na všetky otázky a informujte ich o svojom pohybe na mieste činu a o svojich zisteniach, ktoré môžu byť dôležité.
- Pokiaľ sa aj po niekoľkých dňoch dozviete nové informácie, týkajúce sa vlámania do vášho alebo susedovho bytu, pohybu podozrivých osôb v čase, kedy prišlo k vlámaniu a podobne, informujte o tom políciu aj anonymne na čísle 158. Môžete tak prispieť k odhaleniu zlodeja, čím predídete vykradnutiu možno aj Vášho bytu či domu.

Možno si teraz niekto povie "ja to viem, načo mi to je", alebo "nám sa nemôže nič stať". NEVERTE tomu, vždy, keď ste si istý na 100 percent, tak to "vypáli" presne opačne. MURPHYHO zákony sú neúprosné.

Vaša mestská polícia

 
11.7.2012 | Autor: Veronika Kmetóny Gazdová | Polícia a záchranné zložky | čítané: 5400 krát