Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Končí sa prípravná fáza národného projektu, od septembra štartuje na školách

V mesiaci júl sa podarilo projektovej kancelárii fungujúcej pod Metodicko-pedagogickým centrom (MPC) dosiahnuť prvú métu pri implementácii národného projektu a podpísať zmluvy s plánovanými 200 základnými školami.

Tie sa mohli prihlásiť o zapojenie do národného projektu "Vzdelávaním pedagogických zamestnancov k inklúzii marginalizovaných rómskych komunít" od októbra minulého roku.

Projekt je financovaný z Európskeho sociálneho fondu sumou viac ako 26 mil. Eur a jeho ťažisková časť bude trvať dva školské roky - 2012/2013 a 2013/2014. Jeho realizáciu však zabezpečujú projektové kancelárie v Prešove a v Banskej bystrici od októbra roku 2011 do januára 2015.

Školy, ktoré spĺňali podmienky a mali minimálne 20 % žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia navštevuje dokopy 45 084 žiakov, z toho 22 006 žiakov, teda takmer polovica z celkového počtu, sú práve deti zo sociálne znevýhodneného prostredia zo základných škôl všetkých krajov Slovenska, s výnimkou Bratislavského.

Všetci títo žiaci sa budú priamo alebo nepriamo zapájať do aktivít projektu, ktoré formou záujmových útvarov a oddelení celodenného výchovného systému majú podporiť ich inkluzívne vzdelávanie. Počas trvania projektu bude 2700 pedagogických zamestnancov, z toho 200 riaditeľov základných škôl a 2500 učiteľov a vedúcich záujmových útvarov spolupracovať pri implementácii celodenného výchovného systému. V popoludňajšom čase budú na základe dohody o pracovnej činnosti viesť na školách záujmové útvary. Každá základná škola zamestná na dva roky dvoch pedagogických asistentov učiteľa, ktorým bude hradená mzda z Národného projektu. Každá škola má zároveň prideleného konzultanta, napomáhajúceho úspešnému zavedeniu CVS.

Dôležitou súčasťou projektu, zameraného na celodenný výchovný systém, bude aj vytvorenie 1000 učebných zdrojov. Do konca školského roka by ich mali vytvoriť pedagogickí a odborní zamestnanci škôl zapojení v projekte.

Projekt je zameraný na inklúziu žiakov a prináša výhody pre všetkých žiakov základných škôl zapojených do národného projektu, nielen pre rómskych žiakov. Projekt ponúka vypracované učebné osnovy pre voliteľné predmety a plány činností záujmových útvarov. Súčasne materiálne podporuje realizáciu tak voliteľných predmetov, ako aj záujmových útvarov, a pre popoludňajšiu činnosť zabezpečuje krytie personálnych nákladov spojených s vedením záujmových útvarov pedagogickými zamestnancami.

Z dlhodobého hľadiska ponúka Metodicko-pedagogické centrum školám možnosť vyškolenia pedagogických a odborných zamestnancov na osvojenie profesijných kompetencií potrebných na rozvoj špecifických vzdelávacích potrieb žiakov z MRK. Najdôležitejšou aktivitou bolo vytvorenie pedagogického modelu školy s celodenným výchovným systémom, na ktorom pracovala skupina expertov pod vedením garanta Petra Dolíhala. CVS bude súčasťou vyučovacieho procesu počas najbližších dvoch školských rokov. V neposlednom rade poskytuje MPC školám i modernizáciu vyučovacieho procesu prostredníctvom informačných technológií. Každá škola, zapojená do projektu,
Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ
dostane dva interaktívne systémy, balíček školiaceho materiálu a potrieb v hodnote 1000 Eur a didaktický balíček podľa vlastného výberu z predloženého katalógu v hodnote 10 000 Eur. Katalóg je zostavený na základe analýzy potrieb samotných pedagogických zamestnancov z jednotlivých škôl.
Projektová kancelária v súčasnosti čaká na schválenie akreditácie pre 7 programov kontinuálneho vzdelávania (dva inovačné a päť aktualizačných) a pripravuje sa na ďalšie aktivity súvisiace s úspešným naštartovaním projektu na základných školách v novom školskom roku.

Projekt má ambíciu vytvoriť model inkluzívneho školského prostredia prostredníctvom inovácií vo výučbe, voľnom čase, ale najmä lepšej pripravenosti pedagógov na problémy výchovy a vzdelávania žiakov z MRK. Priebeh celého projektu má pod dohľadom skupina evalvátorov, ktorá sleduje jeho realizáciu a po ukončení projektu pripraví záverečnú hodnotiacu správu. Predpokladá sa, že projekt prinesie aj pozitívne zmeny v legislatíve, ktoré by napomohli zavedeniu CVS na školách a pre žiakov zo SZP by znamenali zvýšenie možnosti ich uplatnenia na trhu práce i v reálnom živote.

Redakciu informovala Nina Šilanová.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK