Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Prešovu by dočasne malo pomôcť presmerovanie tranzitnej dopravy

Riešenie dopravného komunikačného systému v meste Prešov bolo hlavnou témou včerajšieho stretnutia štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Andreja Holáka s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom, ktoré sa včera uskutočnilo v Prešove.

(ilustračné foto: greatmilan)
(ilustračné foto: greatmilan)

O záveroch rokovania informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Zdôraznila, že účastníci stretnutia diskutovali o takom návrhu riešenia, ktoré by mohlo pomôcť v období, pokiaľ sa dokončí výstavba diaľnice D1 a rýchlostná komunikácia R4.

Snažíme sa pomôcť riešiť dopravnú situáciu v krajskom meste, kým bude dokončená D1 a R4. Prvoradou snahou je odľahčiť cesty II. a III. triedy od tranzitnej dopravy“, uviedol Holák. Prvým krokom by malo byť to, že ulice Hollého, Šafárikova a Lesík delostrelcov by sa preklasifikovali na mestské komunikácie, Východná a Rusínska na cesty I. triedy.

Ťažké tranzitné vozidlá budú teda presmerované na tieto komunikácie, čo odľahčí obytné zóny, napríklad aj problémovú Solivarskú. Po majetkovom vysporiadaní pozemkov na Kuzmányho ulici by sme v budúcom roku mohli spustiť proces verejného obstarávania a v roku 2014 by sa mohol začať stavať tento chýbajúci 300-metrový úsek cesty“, konkretizoval Chudík. Náklady na spomínaný úsek by mali predstavovať zhruba 2,5 milióna eur.

Dodal, že toto umožní prepojenie Škultétyho ulice cez Čierny most na Rusínsku a Ul. gen. Svobodu, čo by v tejto chvíli malo byť najefektívnejšie a najrýchlejšie riešenie do výstavby D1 a R4.

V prípade realizácie tohto riešenia by Slovenská správa ciest (SSC) mala zabezpečiť úpravu dvoch križovatiek, Východná – Rusínska a Ul. gen. Svobodu – Rusínska, aby sa zvýšila ich priepustnosť. Nevyhnutné finančné náklady na tieto práce odhadli na niekoľko stotisíc eur.

Súvisiace články
11.4.2013 Presmerovanie tranzitu si vyžiada úpravu dvoch prešovských križovatiek
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK