Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Atlantida oprášila antivianočnú pieseň k rozpadu ČSFR

Prešovská kapela Atlantida s množstvom hostí pripravila vianočný album Šťastné a veselé. Okrem iného obsahuje aj jednu raritnú skladbu.

Konkrétne zabudnutú punkovú "antivianočnú" pieseň venovanú rozpadu Československa.

Pred dvadsiatimi rokmi došlo k rozdeleniu Českej a Slovenskej Federatívnej republiky. Emócia z tohto počinu, s ktorým väčšina obyvateľov na oboch brehoch rieky Morava vtedy nesúhlasila, sa dostala aj do textu piesne Vianoce 92. V tom čase ju zo dva roky hrávala lokálne známa prešovská punková skupina Strecha.

Na pieseň sa dávno zabudlo. Po jednoduchej kolede s negativistickým, ľahko naivným textom, ktorému však nechýbal druhý plán, sa zľahla zem. Na svetlo sa objavila až po dvadsiatich rokoch.

"Nápad oprášiť takúto skladbu, ktorú som nikdy nepočul, sa mi zapáčil. Prišiel s ním textár Michal Frank, ktorý chcel z recesie oprášiť k výročiu túto pieseň. A keďže sme mali roztočené vianočné cédečko, rovno sme ju naň zaradili", povedal líder Atlantidy a producent CD Šťastné a veselé Peter "Quoníček" Vyslocký.

Iróniou osudu je, že nová skladba sa nahrávala na mieste, kde bola presne pred 20 rokmi skúšobňa Strechy. Genius loci zjavne fungovalo a spočiatku nereálny projekt sa uskutočniť podarilo.

"Vôbec som tú pieseň nespoznal. My sme ju nanovo nahrávať nechceli, ale nemali sme problém, nech si z nej ktokoľvek spraví cover", povedal autor koledy Vianoce 92 Marián Kolozsy.

O nové aranžmány sa postaral Quoníček, ktorý pôvodnú punkovicu zmenil na nepoznanie. Zarazí len text, ktorý je pre vianočné piesne netypický. Novú verziu naspievali štyria prešovskí speváci. Stanislav "Simi" Simkulet zo skupiny Alter ego, Peter Hajdu z Coolaction, vokalista Atlantidy Peter Vyslocký a učiteľka hviezd zo speváckej školy Ebony Júlia Smolková.

Skladbu Vianoce 92 si môžete stiahnuť z http://vianoce92.ori.sk

Údaje k piesni:

Hudba: Marián Kolozsy
Text: Michal Frank
Producent: Peter Vyslocký
Interpret: Atlantida a hostia
(spev Stanislav Simkulet, Peter Hajdu, Peter Vyslocký, Júlia Smolková)
Pôvodný interpret: Strecha

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK