Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

PSK bude v roku 2013 hospodáriť s rozpočtom vo výške 153,6 mil. eur

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) včera na rokovaní zastupiteľstva schválili rozpočet na rok 2013. Samospráva v budúcom roku počíta s príjmami vo výške 153,593 milióna eur a výdavkami vo výške 146,726 milióna eur.

Vedúca finančného odboru Úradu PSK Mária Holíková konštatovala, že do návrhu rozpočtu sú premietnuté aj ustanovenia memoranda súvisiaceho s konsolidáciou verejných financií, ktoré bolo podpísané medzi vládou SR a Združením samosprávnych krajov SK8. Výdavky PSK pre rok 2013 sú rozpočtované v objeme 146,726 milióna eur.

"Pre PSK to znamená zníženie rozpočtu bežných výdavkov o viac ako 5,6 milióna eur. Je to krátenie cez štyri percentá oproti schválenému rozpočtu z roku 2012", vysvetlila Holíková.

Vedúca odboru doplnila, že kraj sa zaviazal, že neprekročí rozpočet kapitálových výdavkov vo výške 12,317 milióna eur, ako i objem čerpania úverových zdrojov o viac ako 3,6 milióna eur.

Za návrh rozpočtu napokon zahlasovalo 35 z 55 prítomných poslancov, nikto nebol proti a 20 poslancov sa zdržalo. Išlo predovšetkým o členov pravicového poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS.

Predseda klubu Juraj Hurný uviedol, že podľa nich sú príjmy odhadnuté nereálne. Pravici sa rovnako nezdá to, že by sa malo ušetriť zruba päť percent na mzdových nákladoch v kraji, kde majú ľudia najnižšie mzdy.

"Zhodnotili sme racionálne, že nebudeme podporovať tento rozpočet. Okrem toho, že je nereálny, je aj neľudský", povedal Hurný.

V súvislosti s konsolidačnými opatreniami počíta PSK v roku 2013 s podielom na výnose dane z príjmov fyzických osôb vo výške 66,886 milióna eur. Osobitnú zložku tvorí daň z motorových vozidiel, ktorá bola upravená v roku 2011 o približne 12% a jej zvýšenie sa prvýkrát prejaví v rozpočte na budúci rok. Návrh predpokladá objem 14 miliónov eur.

Nedaňové príjmy odhadujú na úrovni 5,607 milióna eur. Do príjmovej časti rozpočtu je zahrnutých 59,7 milióna eur ako prenesená kompetencia štátu na samosprávy pre financovanie stredných škôl a finančné prostriedky v rámci projektov EÚ a iných finančných mechanizmov vo výške 7,4 milióna eur.

Podstatná časť rozpočtu je určená pre kategóriu doprava a komunikácie, kde kraj plánuje minúť 27,964 milióna eur. Z tejto položky je časť určená pre správu ciest 2. a 3. triedy a druhá na platby pre dopravcov za výkony vo verejnom záujme.

PSK pre budúci rok vyčlenil 23,72 milióna eur na financovanie sociálneho zabezpečenia. Ide o prostriedky na financovanie sociálnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ale i dotácie pre neštátnych poskytovateľov. Čo sa týka kultúrnych inštitúcií, tam sa počíta s výdavkami na úrovni 7,65 milióna eur. Zvyšné výdavky by mali ísť na činnosť úradu, do zdravotníctva na implementáciu europrojektov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK