Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V múzeu otvorili výstavu prác karikaturistov V.Jiránka a F.Vica

Priaznivci kresleného humoru v metropole Šariša si v predvianočnom čase prídu na svoje. V Krajskom múzeu v Prešove dnes sprístupnili výstavu s názvom "pred a po", ktorá návštevníkom predstavuje práce českého karikaturistu a ilustrátora Vladimíra Jiránka a slovenského karikaturistu Fedora Vica.

Táto výstava sa konala už dvakrát a to naposledy v Prahe, keď si pripomenuli 15 rokov od rozdelenia spoločného štátu. Obaja autori sa vtedy dohodli, že na Slovensku bude táto výstava pri príležitosti 20. výročia. Jiránek sa však otvorenia výstavy nedočkal, pretože začiatkom novembra tohto roka zomrel.

Kurátor výstavy Blahoslav Lazorík pre TASR uviedol, že v priestoroch múzea je vystavených do 200 prác, ktorých autormi sú dvaja špičkoví karikaturisti. V jednej časti sú tie, ktoré uverejnili Lidové noviny v ponovembrovom období až do konca roku 1992. V druhej časti sú karikatúry z neskoršieho obdobia.

Jiránek je považovaný za najlepšieho českého politického karikaturistu. Jeho popularita bola taká veľká, že obrázky sa uverejňovali na titulných stranách a často boli významným motivačným prvkom pre kúpu novín“, povedal kurátor. Ľuďom je známy aj ako autor rozprávkových postavičiek z animovaných filmov, ilustrácií a niekoľkých vlastných publikácií.

Táto výstava je takou poctou Jiránkovi, ktorý bol v tomto obore špičkou. Teším sa, že som s ním mohol spolupracovať. Bol to vzácny človek a môj priateľ“, povedal na vernisáži Vico.

Prešovský karikaturista je presvedčený, že za jeho možnosťou publikovať vo vtedy celoštátnom denníku Lidové noviny stál práve Jiránek, hoci sa ho na to nikdy nespýtal. Výstavné panely v prešovskom múzeu zobrazujúce tvorbu do roku 1993 tvoria koláže prác oboch autorov.

To je to "pred" čo sme kreslili spolu pred rozdelením republiky. No a to "po" v názve znamená, ako vnímal prostredníctvom svojich kresieb Jiránek veci v Českej republike a ja na Slovensku“, vysvetlil Vico.

Vladimír Jiránek sa narodil 6. júna 1938 v Hradci Králové. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Ako karikaturista a ilustrátor pôsobil na voľnej nohe a jeho práce sa objavovali v mnohých denníkoch a týždenníkoch. V 70. a 80. rokoch sa venoval animovanému filmu, pričom jeho diela získali viaceré festivalové ocenenia. Je tiež autorom postavičiek Pat a Mat, či Bob a Bobek.

Fedor Vico sa narodil 9. novembra 1944 v Šapinci na východnom Slovensku. Absolvoval umeleckú priemyslovku a publikovať začal už ako 15-ročný v časopise Roháč a postupne v ďalších periodikách. Po roku 1969 dlhší čas nemohol publikovať. Po novembrovej revolúcii spolupracoval s viacerými denníkmi. Je autorom seriálu o Rusínoch a zakladateľom a organizátorom medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK