Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prešovskí hudobníci postavili štúdio

Umpax je dávne pomenovanie pre možnosť dostať sa z nevýhodnej pozície na tú najlepšiu kvalitatívnu úroveň. Práve s touto myšlienkou a pod týmto pomenovaním vzniklo nové masteringové štúdio a multimediálny priestor v Prešove.

Krst nového štúdia šampanským a kávou
Krst nového štúdia šampanským a kávou

Stojí za nim jeden z najskúsenejších slovenských hudobníkov a producentov Martin Migaš, pre ktorého je to po Perine už druhé štúdio v kariére, ktoré sám navrhol a tento krát postavil za pomoci ďalších muzikantov a priateľov. K celej myšlienke sa pripojili Peter Migaš a hudobník Stano Čorej z Komajoty, ktorí rozšírili pôvodný plán o myšlienku komunitného a multimediálneho priestoru. Umpax tak otvára ďalšiu kapitolu prešovskej hudobnej scény v dobe nových médií.

Na vydarenom otvorení sa k zakladateľom Umpaxu pridali mnohé kapely z Prešova, pričom každá z nich okrem rozhovorov, odohrala tiež po jednej skladbe a fanúšikovia to celé so záujmom sledovali naživo na stránke umpax.com. V troch miestnostiach sa stretli Mloci, Peha, Chiki Liki Tu-A, Komajota, Raindown, Hrdza, Papyllon, Binery a mnoho ďalších ľudí, ktorí stoja v pozadí prešovskej hudobnej scény. Symbolom štúdia sa stali drevené klátiky, z ktorých sa vyrobili zvukové difuzéry. Krstní otcovia Žojco Havadej z Mlokov, Ľubo Petruška z Chiki Liki Tu-A a Martin Migaš ich poliali šampanským a kávou. „Po troch týždňoch, kedy som bol v nemocnici, som sa vrátil sem a prekvapilo ma, koľko ľudí sa dokázalo nadchnúť pre túto myšlienku. Chcem sa ešte raz poďakovať všetkým, bolo ich asi štyridsať, robili to nezištne, čo je podľa mňa úplne bláznivé, a dúfam, že im to budem môcť v budúcnosti nejako oplatiť všetkým. Možno spravíme nejakú dobrú hudbu, dokumentárny film alebo niečo, čo bude všetkých baviť a bude to odzrkadľovať nejaký ich pocit“, povedal Martin Migaš, ktorý už momentálne pracuje v štúdiu na novinke skupiny Raindown.

V úvode slávnostného otvorenia štúdia vysvetlil Martin Migaš, odkiaľ pochádza názov, ktorým tento priestor pomenoval: „Keď sme za socíku hrávali guľky, stávalo sa, že niektorá z nich padla na trávu alebo za nejaký kameň. Každý hráč vlastnil jeden umpax, kedy mohol svoju guľku presunúť z miesta, ktoré je nedostupné, na lepšie miesto a pokračovať v hre bez prekážky. To slovo používam od svojich piatich rokov.“ Vo svojom predošlom štúdiu Perina pracoval s kapelami Peha, Nocadeň, Nuda, Puding Pani Elvisovej, Komajota, Smolaahrušky, Heľenine Oči a desiatkami ďalších, pričom si od začiatku zakladal na tom, aby kapela bola čo najlepšie pripravená na samotné nahrávanie, aby stále napredovala a už v úvode mala možnosť robiť v čo najlepších podmienkach. Preto Umpax. „Prínosom nahrávania v Umpaxe nie je len samotný produkt, čiže skladba, ale aj proces, v ktorom sa muzikant veľa naučí práve vďaka práci s odborníkmi, ktorí majú dlhoročné skúsenosti a úspešné nahrávky za sebou“, povedala Romana Radvanská z dua Binery, ktorá s chalanmi z Umpaxu spolupracuje už roky.

Svojho kolegu doplnil hudobník a spoluzakladateľ Umpaxu Stano Čorej: „Všetko je to komunitná záležitosť, za ktorou stojí veľké množstvo hudobných nadšencov a celé sme to vytvorili pre komunitu muzikantov.“ Okrem toho, že ide o masteringové štúdio na vysokej úrovni, je Umpax multimediálny priestor. „Hlavným kanálom je internet ako médium neobmedzených možností. Keďže komunita, ktorá tvorí a existuje v tomto regióne má čo povedať, je to dobrý spôsob ako ju dostať k ďalšiemu, stabilnejšiemu publiku, ktoré chceme budovať aj naďalej“, uviedol pre médiá inak bubeník Komajoty.

Podstatou multimediálneho priestoru je teda live stream priamo zo štúdia alebo z vedľajšieho podniku DrinkIn. Priestor dostanú nielen kapely, ale aj spisovatelia a ďalší. Tieto prenosy prostredníctvom stránky umpax.com sa budú realizovať aspoň raz mesačne. Skupina Mloci ako najstaršia koncertná kapela z Prešova inšpirovala mnoho úspešných prešovských kapiel k tomu, aby skladali a koncertovali s vlastnými pesničkami. Aj preto im patrilo prvé live vysielanie cez stránku Umpaxu. Pripravili si jedineční program Pripovidki z Ameriki, počas ktorého tri hodiny bavili ľudí v DrinkIne aj na internete tým, že premietali fotografie, púšťali videá, odpovedali na otázky publika a zahrali naživo. Kontrabasista skupiny Žojco Havadej rozprával počas krstu najmä o atmosfére štúdia. „Ku každemu dobremu študiju, a toto vipatra, že budze dobre študijo, bo človek ma dobri pocit, už ked vejdze do dnuka, zna, že še mu budze dobre robic. Pre mňe je spojeňe dobreho pocitu a dobrej atmosferi, ked sebe dam s kamaratami dobru kavu.

Na začiatku toho celého bol nenápadný dom na Okružnej ulici v Prešove, v ktorého priestoroch sa zabývala najprv Komajota, k nej sa pridala Peha, s ktorou sa súčasne presťahovalo nahrávacie štúdio Perina a napokon si tu svoju skúšobňu zriadili Chiki Liki Tu-A. „S myšlienkou, vytvoriť takýto projekt sme sa začali zaoberať pred štyrmi rokmi, chceli sme to všetko mať v jednej kope, technicky vybavené na svetovej úrovni. Ja som chcel mať na starosti všetko čo sa týka nahrávania a Stano Čorej by sa venoval aj naďalej masteringu. Po štyroch rokoch sa to podarilo“, povedal v úvode bubeník a producent Martin Migaš, ktorý spoluzakladal IMT Smile, založil Pehu a súčasne aj nahrávacie štúdio Perina, na ktorého základoch vznikol Umpax. Prestavba zabrala dva mesiace a posledných šesť týždňov bolo veľmi intenzívnych. Na všetkom pracovali desiatky priateľov aj hudobníkov. „V zvukovej réžii sme použili dve a pol tony dreva, z ktorého sme vyrobili 4300 drevených klátikov, z ktorých vznikli zvukové bbc difuzéry. V nahrávacej miestnosti sme použili ďalších dvesto kilogramov dreva na výrobu binárnych zvukových difuzérov, do ktorých bolo potrebné frézou vyvŕtať 33 000 dierok. Každý mesiac plánujeme dva až trikrát využívať live stream cez náš web, vďaka ktorému prinesieme ľuďom zaujímavý a nielen hudobný program, s ktorým sa nestretnú nikde inde“, uviedol Peter Migaš. Ďalší z krstných otcov Umpaxu Ľubo Petruška potvrdil, že takýto priestor v Prešove chýbal: „Začínalo tu vznikať niečo, po čom som už nejaký čas túžil, také multikultúrne stanovisko a teraz je to už naozaj. Na jednej časti dverí už dokonca svieti nálepka Umpaxu a na tej druhej, ako som vravel Maťovi Migašovi, si viem predstaviť niečo ako School of Rock a je to vybavené. Dokonca nám v pivnici pečú koláče (smiech). Prajem tomuto projektu, nech sa mu darí a fandím mu z plného môjho srdca, celého.

Foto: smARTin

Súvisiace články
16.12.2012 Foto: Umpax otvorenie a krst nahravacieho štúdia v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK