PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11303/cast_vytazku_z_beneficie_venovali_presovski_skolaci_nevidiacim.html

Časť výťažku z benefície venovali prešovskí školáci nevidiacim

Žiaci a učitelia zo Základnej školy na Važeckej ulici v Prešove sú presvedčení, že dar o ktorý sa dá podeliť, poteší oveľa viac hlavne počas Vianoc.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Dôkazom toho je pomoc, ktorú ponúkli prešovskému stredisku Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

Školáci spolu so svojimi pedagógmi pripravili pred odchodom na prázdniny program spojený s jarmokom, ktorý má na tejto škole už viac ako desaťročnú tradíciu. Výťažok zo vstupného i z predaja vždy putuje na účet neziskovej organizácie Vážka, ktorú založila škola. Teraz časť z neho venujú nevidiacim.

"Vyzbierané finančné prostriedky a dary, ktoré prídu na tento účet, využívame na podporu aktivít našich žiakov a učiteľov v oblasti umenia, športu a vzdelávania", vysvetlil riaditeľ školy Dušan Brhlík.

V programe pred viac ako 200 divákmi sa predstavilo približne 90 účinkujúcich. Podľa slov učiteľky Aleny Sopirjakovej, sa do neho zapojili deti zo všetkých ročníkov.

Zdôraznila, že nedávno na škole robili zbierku hračiek pre detské domovy a boli veľmi prekvapení koľko sa ich vyzbieralo. Rozhodli sa preto, že aj teraz časť vyzbieraných peňazí venujú ľuďom, ktorí to veľmi potrebujú. Okrem toho škola venovala nevidiacim aj obrázky maľované na skle, ktoré zachytávajú pamiatky Prešova.

Sopirjaková dodala, že poďakovanie zo strany zástupcov KS UNSS priamo na koncerte vyvolalo ďalšiu odozvu priamo v radoch učiteľov.

"Tá myšlienka prišla spontánne, rozhodli sme sa, že vyzbierame ďalšie peniaze, aby sme aspoň troškou prispeli na činnosť týchto ľudí, ktorí to nemajú ľahké", povedala učiteľka. Nakoniec zástupcovi únie odovzdali ďalších takmer 200 eur.

Vedúci prešovského krajského strediska UNSS Jozef Hlubovič, konštatoval, že ich milo prekvapilo pozvanie na koncert i dar.

"My s touto školou spolupracujeme už niekoľko rokov hlavne v rámci projektu Biela pastelka. Potešil nás program a vážime si, že sa deti s nami podelili o výťažok z vianočnej akcie, ktorú dlho pripravovali. Rovnako chcem poďakovať aj našim priateľom z radov učiteľov za ich podporu", uviedol Hlubovič.

Tieto peniaze podobne ako iné finančné dary chcú využiť predovšetkým na postupné vybavovanie svojich priestorov na Kollárovej ulici, prípadne na zakúpenie pomôcok. Obrázky vraj budú zdobiť zasadaciu miestnosť, kde sa konajú kurzy a stretnutia.

 
21.12.2012 | Autor: TASR | Spoločnosť | čítané: 1780 krát