PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11351/fhe-aktualizacie_i-.html

FHE: Aktualizácie I.

Ali Ibn Rachid, Domino, Tic-Tac. V prvých aktualizáciách FHE sa zameriame na významné skupiny 80. rokov 20. storočia. V dvoch prípadoch ide o doplnenie údajov, v prípade Ali Ibn Rachid (patril aj do 90. rokov) však tam budú aj novinky.

Aktualizácie I

Ali Ibn Rachid

Hoci sa zdalo, že po prelome milénia budú Ali Ibn Rachid už len minulosťou, opak bol pravdou. V roku 2009 pripravili ex-Prešovčania nový album Dancing. Vystúpila tiež na niekoľkých koncertoch.

Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/2639/fhe-ali_ibn_rachid.html

-

Domino

Známa kapela 80. rokov Domino bývala zahalená rúškom tajomstva. Na internete sa však objavila nahrávka programu Posledné predstavenie (nazvaná podľa jednej skladby), v solídnej zvukovej kvalite. Obsahuje piesne ako Komplexy, Zabudnutý, Jediný cieľ, ale aj agitku Pieseň pre Biely dom. Nahrávka (dá sa nájsť na stránke ulozto.sk) zachytáva aj veľký aplauz, dokazujúci dobovú popularitu tohto zoskupenia.

Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/6721/fhe-domino.html

-

Tic-Tac

Kusé informácie o ďalšej kultovej kapely 80. rokov Tic-Tac už nie sú také kusé. Jej členovia nás upozornili na stránku wikipedie, kde sa nachádza podrobne rozpísaná biografia kapely. Tu z nej teda citujeme:

Tic-Tac (1983-1986) je bývalá prešovská new-wave skupina, ktorá vznikla na prelome rokov 1983 a 1984, ako stredoškolská punk-rocková formácia. Skupina vznikla náhodou z inšpirácie významných osobností prešovskej hudobnej scény, ako boli Marián "Džeky" Jacko, "Mafi" Troskovič, Dano Hurtuk, Vlado Šipoš, Ján Višňovský, Miloš Spišák, Rado Mešša a ďalší.

Skupina vznikla ako "odpočinkový" projekt basového gitaristu skupiny Domino, Miloša Spišáka, prinášajúci odľahčenie od kompozične, technicky i poslucháčsky náročnej hudby rockovej zostavy Domino. Medzi zakladajúcich členov skupiny patrili spolužiaci z jednej triedy Gymnázia na Konštatntínovej ulici (GK2), Jana Petrušová (spev), Miloš Spišák (spev, gitara), Martin Kvašňák (spev, basová gitara) a Mišo Čillík (bicie).
K jej hitom patrí napríklad Mandelinka Zemiaková („... Mandelinka zemiaková, škodca malý krpatý, vyškolená teroristka, priletela z Kanady, sadla hen na naše polia, narobila nám škody...“), či Priateľ („... A Vy sa nazývate mojím priateľom, a dovtedy ste mojím priateľom, kým Vám to nezakážu vyšším rozkazom...“).

Zaujímavý výrok o kapele vyslovila Daniela Hivešová - Šilanová: "... Tic-Tac, to je také primitívne až je to krásne..."

V roku 1985 bolo nahrané amatérske demo vybraných skladieb skupiny, ktoré sa však nezachovalo. Búrlivé roky vrcholnej tvorby skupiny tak dokumentuje iba niekoľko dobových fotografií zo spoločného vystúpenia skupín Kanagom a Tic-Tac v prešovskom Dome detí a mládeže a spomienky pamätníkov. Na jar roku 1986 skupina zaniká.
Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/6758/fhe-tic_-_tac.html

 
5.1.2013 | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 11124 krát