Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Vyhliadku na vodárenskej veži chcú sprístupniť do apríla tohto roka

Vodárenskú vežu v blízkosti centra Prešova, na ktorej sa bude nachádzať aj vyhliadková terasa, plánujú pre verejnosť čiastočne sprístupniť v priebehu niekoľkých mesiacov.

(ilustračné foto: greatmilan)
(ilustračné foto: greatmilan)

Táto výnimočná technická pamiatka, ktorá bola postavená začiatkom 20. storočia ako súčasť systému zásobovania vodou, je už niekoľko rokov nevyužívaná a chátra.
Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa vlani dohodli na spoločnom postupe pri využívaní tejto veže, ktorý je naviazaný predovšetkým na rekreáciu a turistický ruch. Priestory objektu si dnes v rámci spoločného pracovného výjazdu prezreli primátor Pavel Hagyari a predseda PSK Peter Chudík.
Keďže veža nebola vo vlastníctve samospráv, mesto sa dohodlo s majiteľom na zámene majetku. Podľa primátora je už dokumentácia na katastri nehnuteľností. Prevzatie užívacieho práva očakávajú v priebehu niekoľkých dní.

Zástupcovia mestskej i regionálnej samosprávy sú presvedčení, že spoločná investícia vdýchne tejto technickej pamiatke nový život. Plánované sprístupnenie vyhliadky a vybudovanie Krajského informačného centra, ktoré by tu malo sídliť, bude podľa nich veľkým prínosom pre obyvateľov i návštevníkov krajského mesta. Hagyari doplnil, že v nových priestoroch by mohla byť aj menšia kaviareň či galéria.

Pevne veríme, že v priebehu troch mesiacov otvoríme túto vežu pre verejnosť. Očakávam, že tá druhá fáza, teda prestavba, by mala trvať dva až tri roky. Ide o spojenú investíciu, mesto je síce prevažným vlastníkom veže, dôležité však je, aby objekt slúžil občanom“, povedal Hagyari.

Doplnil, že prvá fáza by nemala stáť viac ako 200.000 eur, budú hľadať možnosť aj cez európske fondy. Časť tejto veže sa bude aj prenajímať, takže i tieto peniaze chcú investovať do rekonštrukcie.

Chudík dnes po prehliadke veže konštatoval, že takéto využitie starej vodárenskej veže ho veľmi zaujalo a teší sa aj z jednomyseľnej podpory, ktorú tomuto projektu vyjadrili regionálni poslanci.

My sme v podstate urobili už dohodu s tým, že vlastníme jednu osminu tohto objektu po zápise do katastra. Dohodli sme sa, že tá investícia 200.000 eur pôjde na polovicu a svoj záväzok sme previedli na špeciálny účet mesta“, uviedol Chudík a vyjadril presvedčenie, že ďalšie peniaze sa podarí získať zo štrukturálnych fondov.

Primátor doplnil, že vodárenská veža nie je v zlom technickom stave a po opravách sa dá pomerne rýchlo sprístupniť. Najdôležitejšie je podľa neho urobiť bezpečné prístupy a výmenu okien vo vrchnej časti, aby návštevníkom zabezpečili pekný výhľad na mesto a okolie. Vyhliadku by im chceli sprístupniť už počas tradičných Dní mesta Prešov.

Súvisiace články
11.4.2013 Rekonštrukcia vodárenskej veže sa zatiaľ nezačala 17.1.2013 Foto: Vodárenská veža 30.10.2012 Starú vodárenskú vežu chce využívať mesto spoločne s PSK
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK