PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11471/fhe-aktualizacie_ii.html

FHE: Aktualizácie II

Atlantida, Mloci, AMC Trio. V druhých aktualizáciách FHE sme si zobrali na paškál tieto skupiny, ktoré majú na svojom konte viacero obdivuhodných noviniek.
Atlantida
Atlantida

Atlantida

Skupina Atlantida, ktorá patrí ku mladšej generácii prešovských rockerov, vydala v roku 2011 vo vlastnej réžii debutový album Sklenená bábika. V tom čase tvorili jej zostavu Michal „Widy“ Vidiševský, Peter „Quoniček“ Vyslocký, Martin „Očko“ Paločko, Marek „Jahoda“ Franko, Juraj „Ďuri“ Baran a Jakub „Džordizon“ Pločica. CD obsahuje aj známe skladby ako Odpusťte mi, Ľudovfka či Atentát. Dve skladby z neho sa objavili aj na kompilácii mladých prešovských kapiel.
Skupina neskôr zaznamenala niekoľko personálnych zmien. Za mikrofónom sa objavil Peter Hajdu, ktorého neskôr opäť vystriedal Widy, resp. kapela koncertovala tak, že spieval Quoniček (čo je de facto aj dnešný stav). V súčasnosti hráva so zmenenou rytmikou, ktorú tvoria basgitarista Vilo Cicoň a bubeník Števo Lapoš.
V tejto zostave, posilnenej o množstvo hostí, pripravila Atlantida na konci roka 2012 vianočný album Šťastné a veselé.

Z bibliografie: Krst CD Sklenená bábika: http://pis.sk/clanok/8412/atlantida_krstila_prve_cd.html

Šťastné a veselé: http://pis.sk/clanok/11250/atlantida_oprasila_antivianocnu_piesen_k_rozpadu_csfr.html
A jeho krst: http://presov.korzar.sme.sk/c/6641406/atlantida-pokrstila-vianocne-cd.html
Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/4110/fhe-atlantida.html

-

Mloci

Hudobno-dobrodružná skupina Mloci si po svojom 25. výročí splnila ďalšie sny.

V roku 2010 vyšlo 2DVD Lajf, ktorého základ tvoril koncert k 25. výročiu v Mestskej hale v Prešove (2009). Jednu z ich prerobených piesní (Bosorka) neskôr natrvalo zaradili do svojho repertoáru Heľenine oči a vznikol k nej aj klip. V roku 2011 začali Mloci koncertovať s novým klubovým programom, ktorý mal civilnejšiu formu. Gitarista Mišo Gima skupinu opustil v roku 2012, keď odišiel za prácou do Anglicka. Pre Mlokov bol tento rok úspešný, pretože si splnili jeden z najväčších snov, ktorým bolo turné po Spojených štátoch amerických. Na šnúre vznikli i "prupovidki", ktoré Mloci postupne prezentujú. Rok ukončili výročným koncertom s jubilujúcimi (30) súpútnikmi, skupinou Lojzo.

Z bibliografie: http://pis.sk/clanok/7278/mloci_vydali_koncertne_2_dvd_lajf.html
http://pis.sk/clanok/10492/helenine_oci_a_mloci_nas_zabavili_hororovym_klipom_bosorka.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6613392/mlokov-v-amerike-nahanala-sandy.html
Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/5473/fhe-mloci.html
-

AMC Trio

Po debute Thor-Iza nabrala činnosť džezového AMC Tria na obrátkach. Kapela sa skutočne dala dokopy so švédskym gotarovým mágom Ulfom Wakeniusom a nahrala s ním dve platne – Soul of the Mountain (2008) a Waiting For A Wolf (2011).

Obe zaznamenali pozitívne ohlasy nielen doma, ale najmä vo svete. Ku kapele sa pridal stály hosť Samo Maričák (gitara) a na koncertoch s ňou vystúpili mnohé hviezdy svetového mena.
Menujme aspoň dvoch významných trubkárov, ktorými sú Randy Brecker a Michael „Patches“ Stewart. Pokračovala aj spolupráca s Petrom Lipom.

AMC Trio pripravilo s Adriánom Harvanom špeciálnu pieseň pre Technickú univerzitu v Košiciach, podieľalo sa tiež na otváracom ceremoniáli Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 v Košiciach.
Z bibliografie:
http://www.frenky.sk/clanok/812/jazz_presov_2012.html

http://www.frenky.sk/clanok/710/jazz_presov_2011.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/5786094/lipa-krstil-cedecko-amc-tria-lipovym-cajom.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/6590209/amc-trio-zlozilo-piesen-pre-technicku-univerzitu-v-kosiciach.html

Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/3692/fhe-amc_trio.html

 
2.2.2013 | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 10774 krát