PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11733/velka_generalka_chiki_liki_tu-a_na_tisici_koncert.html

Veľká generálka Chiki Liki Tu-A na tisíci koncert

Prešovská skupina Chiki Liki Tu-A intenzívne skúša na svoj tisíci koncert v priestoroch štúdia Umpax. V jednej miestnosti sa vôbec po prvý krát za osemnásť rokov existencie kapely stretli všetci jej členovia, ktorí v kapele pôsobili.
Chiki Liki Tu-A
Chiki Liki Tu-A

Počas štyroch celodňových skúšok vznikne takmer dvojhodinový program, ktorý zažijú návštevníci koncertov 21.marca v Bratislave a 27. marca v Prešove, kde skupina odohrá svoj tisíci koncert.

Šestica hudobníkov Martin Višňovský (basgitara), Marián „Maňas“ Ivan (gitara), Peter „Pipo“ Šima (bicie), Ľubo Petruška (gitara), Tomáš Višňovský (klávesy, bicie) a Tomáš Paľo (trombón) odkazuje fanúšikom, že najväčším prekvapením bude práve táto zostava a pesničky, na ktoré ľudia neboli nikdy pripravení. Aj napriek tomu, že Marián Ivan hral na gitare po dlhých trinástich rokoch, potvrdilo sa, že medzi členmi Chiki Liki Tu-A stále funguje chémia. „Veľa sme sa stretávali a rozprávali o tom, ako to bude vyzerať, keď raz budeme hrať v spoločnej kapele. Pamätám si prechádzky okolo Torysy, popíjačky a iné humory. Ešte sme ani neťukli do nástroja a už sme vedeli, čo budeme robiť“, vracia sa do stredoškolských čias Martin Višňovský.

Nálada v štúdiu je medzi hudobníkmi výborná a povestný humor, ktorý ich sprevádza cítiť v každej chvíli. Veľký priestor je aj na spomienky z koncertov. „A ako chlapec skočil salto vzad v Medzilaborciach z pódia meter a pol nad zemou?“, smeje sa Marián Ivan a Martin Višňovský pripomína, že to bolo v sále, v ktorej sa svietilo len keď prišla záchranka. „Ľudia tam skákali šípky. Neuveriteľné šupy ako do bazéna.

Keď Marián Ivan odišiel do Spojených Štátov, skupina hľadala gitaristu, ktorý by nastúpil na jeho miesto. Tomáš Višňovský, ktorý s kapelou hrával v tom čase na klávesoch, mal kapelu s Ľubom Petruškom a navrhol, aby ho vzali do kapely. „Z Ľuba sme sa veľmi tešili a keď sa Maňas vrátil, mali sme zdvojené gitary. Po mojom odchode začal bubnovať Tomáš. Tá hudba mi vždy chýbala a podstatné je, že sme sa stretli, vieme si spolu zahrať a zaspomínať. Celý koncert bude o spomienke a o tom, aké to bolo“, pozýva na koncerty Peter Šima.

Pred tým, než sa skupina pustila do spoločného skúšania dostal Marián Ivan albumy kapely od Martina Višňovského. „Doma som mal všetky nahrávky Chiki Liki Tu-A. Požičial som ich v dobrej viere a už sa mi nevrátili. S Pipom sme sa stretli v Balade a počúvali naše skladby spoločne po rokoch. Tešili sme sa z toho, aká je to paráda“, dodáva zakladajúci člen Marián Ivan.

Skupina Chiki Liki Tu-A sa predstaví v šesťčlennej zostave 21.marca v Bratislave, Ateliér Babylon a 27.marca odohrá v Prešove svoj tisíci koncert. Lístky na bratislavský koncert nájdete na predpredaj.sk a vstupenky na prešovský koncert sú v predpredaji v PKO.

 
19.3.2013 | Autor: Edo Kopček | Kultúra a voľný čas | čítané: 8635 krát