Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Skupina Chiki liki tu-a rozhýbala Bratislavčanov

Prešovská skupina Chiki liki tu-a je veľmi osobitou na slovenskej hudobnej scéne. Nielen hudobným prejavom, ale aj textami piesní a humorom počas koncertov.

(foto: greatmilan)
(foto: greatmilan)

Potvrdila to aj vo štvrtok (21.3.) večer na koncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon.

V koncertnom sete ponúkla 30 piesní, už prvá Do našeho mesta vymazala čiaru medzi pódiom a hľadiskom, čo Ľuboslav Petruška okomentoval slovami \"Vy sami páčite, s vami by som chcel chodiť\". Na rad prišli postupne songy Ci jeho, Harmonika, megahit Laska moja de si, Letáky, Zuza, Lala, Hitovka, Dôchodcovská, Na chatu, Saleziani, Tončo je pončo, hit Kristína, Malicherná záležitosť, Neni možné, Gdo ja, Mám 25, Svadba, Tlusta teta, Zbytočne, Kuca paca, Odborník, Koľ, Monte Carlo (...v šušťakoch), Ďakujem, Metalisti. Ani tento koncert v Babylone sa neobišiel bez prídavkov vo forme pesničiek Pod balkónom, Že veru, Štrbské pleso a Syn. Výborne sa zabávajúce publikum si prídavok vyžiadalo originálnym spôsobom, keď zaspievalo kúsok ľudovej piesne A od Prešova.

Pri tejto skupine napadne diváka hneď viacero otázok, ale jedna im určite dominuje – ako došli k takému názvu? „Keď sme balili kočky, tak sa tomu hovorilo, že sa na nich robí čiki-liki, na Domaši pod vodou vzniklo tu-a, tak sme to spojili a vznikol z toho aj akýsi pozdrav potápačov. A ešte to aj dobre vyzeralo napísané na plagátoch“, objasnil bývalý člen kapely Peter Šíma. S tými potápačmi to aj sedí, Martin Višňovský však vystupuje na pódiu v plaveckej čiapke a okuliaroch.

Skupinu Chiki liki tu-a založili jej členovia pred osemnástimi rokmi ešte v strednej škole a úspešne sa dopracovali až do súčasnosti. O pár dní zavŕšia svoje hudobné aktivity jubilejným tisícim koncertom, ktorý odohrajú v prešovskom PKO 27. marca, teda na tom istom pódiu, kde pred sedemnástimi rokmi odohrali prvý veľký koncert.

Tie roky zbehli veľmi rýchlo, myslím, že pri našom pohľade z pódia do hľadiska sa toho veľmi nezmenilo, pribúdajú noví ľudia, vidíme pekné dievčatá, už sme preklenuli dve generácie. Je to fajn pozerať sa na ľudí, ktorí sa tešia a zabávajú“, dodal Ľuboslav Petruška.

Sériu tridsiatich koncertov na šnúre, ktorú kapela nazvala Chiki liki tu-a Tour 2013 - 1000 koncertov, 15 krajín, 230 miest a 380.000 kilometrov, začali prvým vystúpením 4. januára vo Svidníku. Na pódiu sa pri tomto turné zišla šesťčlenná zostava - súčasná trojica Martin Višňovský (spev, basgitara), Ľuboslav Petruška (elektrická gitara), Tomáš Višňovský (bicie), zahrať na turné prišli aj bývalí členovia Marián Ivan (gitara), Peter Šima (bicie) a Tomáš Paľo (trombón). Dnes budú zabávať fanúšikov na koncerte v Trnave.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
28.3.2013 Foto: Tisíci koncert Chiki Liki Tu-a 19.3.2013 Veľká generálka Chiki Liki Tu-A na tisíci koncert 13.3.2013 Foto: Skúška Chiki Liki Tu-a v pôvodnej zostave
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK