Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

FHE: The Cubes

Skupinu The Cubes tvoria tri divy slovenského šoubiznisu z Prešova.

Kedysi v metropole Šariša fungovala skupina Cubes, no s tou známejšou nemala nič spoločné. The Cubes je iná káva. Kapela vznikla v Prešove v roku 2007 a tvoria ju sestry Jana a Petra Humeňanské a Katka Knechtová.

Jana Humeňanská (gitara, spev) bola frontwoman kapely Dollys, kde pôsobila aj jej sestra Petra (basgitara, spev), známa aj zo SuperStar či zo spolupráce s Lacom Lučeničom. Katka Knechtová si splnila sen o bubnovaní v čisto dievčenskej punkovej kapele.

Z pôvodne vedľajšieho projektu sa stala regulárna kapela, ktorá má za sebou prvý album, koncerty doma či v ČR i ocenenia typu Radio_FM Awards. Dievčatá o sebe tvrdia, že hrajú „kockatý punk“.

Iniciátorkou vzniku The Cubes bola práve Katka Knechtová, ktorej sa to po anabáze s IMT Smile a Pehou podarilo až po rokoch: „Až keď som pred tromi rokmi odišla na seminár pre hráčov na bicie do Londýna, definitívne som sa rozhodla, že tú kapelu musím urobiť a sen si naozaj splniť.“ S The Cubes hráva úplne iné veci, než na vlastnej (úspešnej) sólovej dráhe.

Kapela svoju tvorbu opisuje slovami: „Piesne sú zámerne minimalistické, priamočiare, aby samotné aranžmány boli čo najvernejšie hraniu naživo."

V júli 2012 vydali The Cubes debutové rovnomenné CD, s pilotným singlom Tomorrow. Na tvorbe piesní sa podieľali všetky tri členky skupiny, najviac však Jana a Katka, ktorá album aj produkovala. Texty majú anglické.

Zaujímavosťou je, že skupina Dollys so sestrami Humeňanskými vyhrala prvý ročník súťaže Liverpool v roku 2002. Predsedníčkou poroty bola vtedy Knechtová, ktorá už vtedy vyhlásila: „Áno, konkurencia mi rastie, som rada. Kade chodím, všade sú nové speváčky a páči sa mi to... Jednoznačne sa mi páčili Dollys, vždy bolo mojim snom mať čisto ženskú kapelu.“ A na súťaži hrala aj pôvodná kapela Cubes :)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK