Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

FHE: Theatrum musica

Theatrum musica je novým projektom gitaristu Erika Wittnera z Gagasu. Repertoár kapely tvoria skladby velikánov klasickej hudby (Vivaldi, Grieg, Bach, Beethoven, Prokofiev, Mozart...), v rockových aranžmánoch.

Theatrum musica
Theatrum musica

Kapela premiérovala v roku 2012 na festivale v Sabinove, po tomto „nultom“ vystúpení prišiel v roku 2013 veľký samostatný koncert v rámci Prešovskej hudobnej jari a následne na trojičnom jarmoku v rámci Dní mesta Prešov.

Základ skupiny tvorí okrem gitaristu Erika Wittnera bubeník Martin Dudáš, basgitarista Róbert Breja, huslista Branislav Lelák, klávesák Tomáš Spišák a druhý gitarista Martin Tomášik.

„Hráme originálne veci, z nôt, aranžmány prispôsobujeme, aby zneli rockovo. Sú to známe veci, pri ktorých sa neodpúšťa žiadna chyba, “ opísal pre Korzár repertoár súboru Theatrum musica kapelník Erik Wittner.

S bratom Rolandom má aj dlhoročnú kapelu Gagas, ktorá má však momentálne pauzu. S transformovaním klasiky do rockovej podoby začínal práve Gagas, keď pred 25 rokmi hrával napríklad Vivaldiho koncert G dur.

Theatrum musica chystá nahrávanie CD i rozširovanie repertoáru. Na otázku Korzára, ako sa dostal ku klasike, E. Wittner odvetil: „Ešte za 'sociku' chodila v rádiu v nedeľu o pol dvanástej relácia o vážnej hudbe. Keď som v nej počul Vivaldiho, hneď sa mi to zapáčilo...“

Z bibliografie: http://presov.korzar.sme.sk/c/6800580/klasicku-muziku-odel-do-rockoveho-habu.html

Fb stránka: https://www.facebook.com/pages/Theatrum-Musica/453875828023379

Videá:
Bach: http://www.youtube.com/watch?v=EtukdRzqnVs
Grieg: http://www.youtube.com/watch?v=WYBq94XpW0Y

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK