Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V obciach sa budú stavať byty pre zodpovedných Rómov

Postaviť nájomné byty bežného štandardu pre ľudí, ktorí žijú v rómskych komunitách, má možnosť 21 obcí na Slovensku.

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

O príspevok môžu požiadať prostredníctvom vyhlásenej výzvy v rámci Regionálneho operačného programu. Oprávnenými žiadateľmi sú výlučne Spišská Nová Ves, Moldava nad Bodvou, Michalovce, Košice, Gelnica, Giraltovce, Levoča, Krížová Ves, Ľubica, Prešov, Sabinov, Spišské Podhradie, Stropkov, Vechec, Vranov nad Topľou, Brezno, Detva, Fiľakovo, Lučenec, Zvolen, Žiar nad Hronom.

Žiadosti je potrebné predkladať do 17. apríla. K dispozícii je 7 miliónov eur. Za túto sumu sa postaví 11 bytových domov. Pre vytvorenie podmienok pozitívnej sociálnej inklúzie musí byť nájomný bytový dom vybudovaný v širšom centre obce alebo mesta, aby nedochádzalo k segregácii.

Podmienky bývania sa zlepšia pre 132 rodín, kde aspoň jeden člen domácností musí byť zamestnaný minimálne 12 mesiacov za posledné dva roky, nemajú nedoplatky voči obci a školopovinné deti si musia riade plniť školskú dochádzku“, priblížil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Výstavba týchto bytov bude podľa neho motivovať aj ostatných členov rómskej komunity, ktorí sa presvedčia o tom, že vzdelanie a práca vedú k lepším životným podmienkam. "Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity považuje za dôležité, aby boli z rómskych komunít vyčlenení ľudia, ktorí sa snažia a zodpovedne si plnia svoje povinnosti. Bez finančných zdrojov Európskej únie, ktoré boli vyčlenené na riešenie problémov v rómskych komunitách, by niektoré rómske rodiny nemali šancu na lepšie bývanie, " uzavrel Pollák.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK