Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mládežnícky parlament chce zriadiť mládežnícke mestské zastupiteľstvo

Mládežnícky parlament Prešova (MP2) chce reštartovať svoju činnosť. V rámci projektu Misia Prešov, ktorý finančne podporila Európska komisia, plánujú zvýšiť záujem mladých o verejné dianie, zriadiť Mládežnícke mestské zastupiteľstvo a byť súčasťou niektorých mestských orgánov.

Hlavným cieľom projektu Misia Prešov je zvýšiť záujem a vzbudiť lokálpatriotizmus mladých ľudí, ktorí žijú, študujú, alebo pracujú v meste Prešov. Súčasťou projektu je aj niekoľko stretnutí so zástupcami zodpovedných orgánov mesta Prešov na tému prípravy dokumentov súvisiacich s mládežou v meste. Diskutovať chcú aj s poslancami mestského zastupiteľstva na tému zastúpenia mladých ľudí v komisiách pri mestskom zastupiteľstve a podobných štruktúrach, kde je potrebný názor mladého človeka“, uviedla koordinátorka projektu Lucia Kažimírová.

Ako ďalej povedala, výsledkom by mal byť dokument o spolupráci mladých s vedením mesta a definovanie úloh, prípadne aj spôsobov financovania mládeže. Ďalšou časťou projektu sú aj otvorené diskusie s názvom „Open Voices“ – stretnutia mladých ľudí diskutujúcich na rôzne témy s cieľom vytvoriť priestor na vyjadrenie vlastných názorov, budovanie si schopnosti argumentácie, či osvojovanie nových myšlienok a postojov. Aby sa činnosť MP2 zefektívnila, plánujú jeho členovia v najbližšom období osloviť a spolupracovať aj so žiackymi školskými radami základných a stredných škôl a tiež s inými mládežníckymi organizáciami, ktoré v meste pôsobia.

O aktivity parlamentu v rámci projektu sa zaujímal aj štáb celoeurópskej televízie Euronews, ktorý na konci marca strávili s predstaviteľmi mládežníckeho parlamentu dva dni. „Ich hlavným zámerom bolo zachytiť naše rôznorodé aktivity, ktoré realizujeme v meste a ukázať verejnosti konkrétny pozitívny príklad spolupráce mládeže a samosprávy“, priblížila natáčanie členka MP2 Veronika Gubová.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK