Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Do práce na dvoch kolesách...

Prešovčania, už po tretíkrát máme možnosť zapojiť sa do súťaže pod názvom "Do práce na bicykli" a vyskúšať si tak ekologický spôsob dochádzania do práce.

Prispejeme tým nielen k zníženiu podielu individuálnej automobilovej dopravy v meste Prešov a kvality života v ňom, ale aj k zlepšeniu nášho zdravia a kondície. Nepremeškajme preto jedinečnú šancu, registrácia je už spustená!

V období od 1. do 31. mája bude prebiehať súťaž "Do práce na bicykli", do ktorej sa zapojí mesto Prešov už tretíkrát. Uvedená súťaž, ktorá sa pravidelne organizovala v mesiaci august bola po minulé roky súčasťou európskeho projektu pod názvom Európsky týždeň mobility. Tento rok, však v nadväznosti na vládou schválený dokument Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike, je vyhlasovateľom a zároveň aj organizačným a odborným garantom súťaže národný cyklokoordinátor, ktorý spadá pod Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Národný cyklokoordinátor zastrešuje vyhodnotenie súťaže medzi zapojenými mestami na celonárodnej úrovni, z ktorých bude vybraté mesto s najvyšším počtom účastníkov súťaže.

Súťaž podporuje využitie bicyklov na pravidelné dochádzanie do práce a už niekoľko rokov sa organizuje aj v okolitých krajinách podporujúcich rozvoj cyklistickej dopravy. V rámci Slovenskej republiky sa súťaž v minulosti úspešne realizovala okrem nášho mesta aj v Banskej Bystrici či v Žiline.

Keďže ide o tretí ročník súťaže, zaujímali nás výsledky z vlaňajšieho ročníka tejto kampane. "V minulom roku sa do súťaže prihlásilo 29 tímov z 24 firiem a inštitúcií. Celkom išlo o 82 účastníkov, ktorí spolu najazdili 12 934,14 km", uviedla Monika Bujňáková z oddelenia cestovného ruchu, podnikateľskej činnosti a MIC na MsÚ v Prešove.

Podľa jej slov sa do súťaže zapojili lekári, zdravotné sestry, architekti, administratívni pracovníci, technici, úradníci, policajti, učitelia a iní. "Najviac tímov vytvoril Mestský úrad v Prešove (MsÚ) v celkovom počte 3, pričom 2 tímy reprezentovali pracovníci MsÚ a 1 tím pracovníci Mestskej polície. Svoje zastúpenie v podobe 2 tímov mala aj napríklad Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana. Čo sa týka najúspešnejších individuálnych cyklistov najviac kilometrov (825 km) najazdil Ing. Ľubomír Jarčuška z Krajského dopravného inšpektorátu v Prešove a z pomedzi žien bola najúspešnejšia Ing. Adriana Compeľová z MsÚ v Prešove s počtom najazdených 429 km", dodala k minulému ročníku M. Bujňáková.

Ako sa teda zaregistrovať?
Do 27. apríla je možné zrealizovať registráciu (registračný formulár: http://nabicykli.presov.sk/registracny-formular) 2 až 4 členných tímov spolupracovníkov z prešovských firiem, podnikov, inštitúcií na webovej stránke http://nabicykli.presov.sk/, kde si budú môcť účastníci preštudovať aj jednoduché pravidlá súťaže a spôsob registrácie. Súťaž je určená tímom zamestnancov z rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré budú v období od 1. do 31. mája 2014 dochádzať do práce na bicykli. Do súťaže sa môžu prihlásiť iba tímy, ktorých všetci členovia sú zamestnancami jednej firmy alebo inštitúcie so sídlom alebo pracoviskom v meste Prešov, naopak, zapojiť sa nemôžu jednotlivci alebo tímy, ktorých členovia sú z rôznych organizácií. Jeden tím môže mať minimálne 2 a maximálne 4 členov, pričom z jednej firmy môže pochádzať ľubovoľný počet tímov. Každý tím si určí svoj názov a vedúceho tímu - tím lídra, ktorý bude 1x týždenne posielať evidenciu najazdených kilometrov a počet jázd za celý tím miestnemu koordinátorovi. Počas kampane bude organizátormi súťaže realizovaná priebežná kontrola tímov v teréne.

Cieľom súťaže "Do práce na bicykli" je zvýšiť povedomie obyvateľov a účastníkov cestnej premávky o výhodách a prínosoch využívania bicykla v každodennom živote a tým podporiť rozvoj cyklistickej dopravy. Zámerom je tiež motivovať zamestnávateľov k tomu, aby vytvárali vo svojich sídlach podmienky pre bezpečné uloženie bicykla a následne prípadnými bonusmi podnecovali svojich zamestnancov k tomu, aby na dochádzanie do práce použili ekologicky nezávadný a zdraviu prospešný dopravný prostriedok - bicykel.

Tak poďme na to Prešovčania!

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK