Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

XXI. Rally Prešov pred dverami

Prológ domácej sezóny automobilových súťaží v rally sa už tradične jazdil za hranicami našej krajiny a prvé body sa rozdeľovali počas dvojdňovej súťaže v Miškolci. Po krátkej prestávke pokračuje slovenský šampionát druhým podujatím, ktoré sa uskutoční začiatkom mája v metropole Šariša.

Prológ domácej sezóny automobilových súťaží v rally sa už tradične jazdil za hranicami našej krajiny a prvé body sa rozdeľovali počas dvojdňovej súťaže v Miškolci. Po krátkej prestávke pokračuje slovenský šampionát druhým podujatím, ktoré sa uskutoční začiatkom mája v metropole Šariša. Dá sa povedať, že májový termín už tradične patrí Rally Prešov, ktorá v tomto roku zapíše už dvadsiatu prvú stránku svojej histórie. Vlaňajší jubilejný ročník sa jazdil počas dvoch dní a mal punc európskeho pohára. Tentoraz organizátori upustili od európskej súťaže a plne sa sústredili na slovenský majstrák. V porovnaní s predchádzajúcimi v metropole Šariša bude skromnejší, avšak vôbec nie ľahký čo sa týka profilu trate a náročnosti rýchlostných skúšok. Prvý májový víkend bude motoristickým sviatkom v Prešove a okolí, kde vedie trať XXI. Rally Prešov. Pri pohľade na termín 2. - 3. mája musíme konštatovať, že organizátori už rátajú doslova dni do okamihu, keď zo štartovej rampy situovanej pred Mestskou športovou halou sa vydajú posádky súťažných automobilov v ústrety ostrým kilometrom XXI. Rally Prešov, ktorej súčasťou je seriál majstrovstiev Slovenska a Slovenského Rally Pohára. Prešovskú rallye otvorí v piatok večer 2. mája slávnostný štart a predstavenie posádok. Boj o sekundy sa strhne v sobotu 3. mája a vyvrcholí ešte v ten istý deň popoludní.

Podobne ako po iné roky aj tentoraz sa všetko podstatné v rámci prešovskej rally bude odohrávať pred Mestskou športovou halou, kde bude umiestnené servisné parkovisko aj štartová rampa, ktorá sa po rokoch sťahuje z pešej zóny do centra súťaže. V priestoroch Mestskej športovej haly sa bude nachádzať aj riaditeľstvo súťaže. Jednodňová súťaž Rally Prešov je rozdelená do troch sekcií a počas jednej etapy posádky absolvujú 205 km dlhú trať, z ktorej 90 km tvoria rýchlostné skúšky. Za sebou máme uzávierku prihlášok, pričom zverejnenom zozname figurovalo viac ako štyridsať súťažných automobilov, čo iste nebude konečné číslo. To sa dozvieme v najbližších dňoch, pričom môžeme konštatovať, že nik zo slovenskej špičky nechýba. S automobilom Škoda Fabia S2000 bude obhajovať minuloročné víťazstvo poľská dvojica jazdiaca vo farbách slovenského tímu Rufa šport. Samozrejme, že na domácej trati nebude chýbať ani domáca dvojica rally matadorov Igor Drotár a Vlado Bánoci, ktorý sa budú spoliehať na svoje wéercečko – Škoda Fabia. Organizátori pripravili pre tieto automobily samostatný cup pod názvom WRC Cup, kde budú klasifikované samostatne všetky wéercečka.

V rámci Rally Prešov sa uskutoční aj Slovenský Rally pohár, ktorý má podobne ako MSR druhé diel seriálu. Na posádka SRP čakajú 4 rýchlostné skúšky, pričom dvakrát sa predstavia na mestskom okruhu. Už tradične sa v metropole Šariša po skončení rally koná v nedeľu Šarišský slalom.

Súvisiace články
5.5.2014 Foto: XXI. Rally Prešov 3.5.2014 XXI. Rally Prešov: Do finišu už len polovica posádok 3.5.2014 XXI. Rally Prešov: Po prvej sekcii vedie Grzyb 3.5.2014 Foto: Otvorenie XXI. Rally Prešov 2014 2.5.2014 XXI. Rally Prešov: Na štarte päťdesiat posádok 2.5.2014 XXI. Rally Prešov: Uzávierky ciest 1.5.2014 XXI. Rally Prešov: Príprava tohtoročnej súťaže vrcholí
Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK