Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Na hrade Ľubovňa slávnostne otvoria letnú turistickú sezónu

Hrad Ľubovňa bude prvým na Spiši, kde slávnostne otvoria novú letnú turistickú sezónu. Stane sa tak v nedeľu 27. apríla.

Ľubovniansky hrad

Začíname o 14. hodine rímskokatolíckou svätou omšou v hradnej kaplnke sv. Michala Archanjela, nasledovať bude o 15. hodine slávnostné požehnanie zreštaurovaného oltára sv. Antona Paduánskeho, ktorým sme zakončili obnovu oltárov kaplnky sv. Michala Archanjela na hrade Ľubovňa“, uviedol pre TASR riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

O 16. hodine sprístupnia výstavu pripravenú v spolupráci s Múzeom Novojičínska, ktorá má názov Dámy a páni, držte si klobúky. Počas celého dňa bude otvorený remeselný trh a gazdovský dvor s tradičnými zvieratami v skanzene pod hradom. „Slávnostné otvorenie doplnia vystúpenia a ukážky palných zbraní skupiny historického šermu Pánov Spiša, ale aj Sokoliari sv. Bavona, či hradný šašo v podaní pantomímy Miroslava Kasprzyka“, upozornil Mikulík.

Otváracie hodiny počas letnej sezóny budú vždy od pondelka do nedele na hrade i v skanzene od 9. do 19. hodiny s posledným vstupom o 18. hodine. „Počas leta sa budú na hrade realizovať dva archeologické výskumy, a to v kasárňach zo 17. storočia a tiež v Paláci Ľubomírskych z roku 1642. Okrem toho ideme ďalej stavebne konzervovať južnú stenu gotického paláca, čo je najstaršia časť hradu Ľubovňa z prelomu 13. a 14. storočia. V skanzene postavíme počas leta originálnu stodolu z Ruskej Vole a zrekonštruuje sa aj barokový kaštieľ v podhradí. Zameriame sa tiež na digitalizáciu predmetov kultúrnej hodnoty prostredníctvom projektu Prešovského samosprávneho kraja“, priblížil činnosti na hrade Mikulík.

Novinkou blížiacej sa letnej sezóny je tradičný gazdovský dvor na starej dedine v skanzene. „Budeme teda chovať stádo oviec, teliatko, koňa, prasatá, zajace, sliepky, husi a kačky, každý druh domácej zveri bude mať aj edukačný význam, keďže návštevníci sa oboznámia aj s využitím týchto domácich zvierat našimi predkami“, vysvetľuje Mikulík.

Počas minulého roka si na ľubovniansky hrad našlo cestu asi 134.000 návštevníkov, prevažovali Slováci, Poliaci, Česi, Maďari, Ukrajinci a iní rusky hovoriaci turisti. „Urobili sme a pripravili program, výstavy a atrakcie tak, aby bola sezóna úspešná. Verím, že návštevníci si hrad a skanzen v Starej Ľubovni vyberú ako destináciu tohtoročnej dovolenky“, uzavrel Mikulík.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK