Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Na Akademickom Prešove vystúpi 250 súťažiacich a hostia zo zahraničia

Súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska Akademický Prešov (AP) priláka zahraničných hostí z Česka, Poľska a Maďarska a 250 súťažiacich. Už 48. ročník tohto festivalu divadla začína v nedeľu (27.4.).

Študenti vysokých škôl budú súťažiť v tradičných kategóriách - pôvodná literárna tvorba, prednes poézie a prózy a študentské divadlá. Počas 48-ročnej histórie tohto podujatia za do súťaží zapojili tisíce mladých ľudí. Niektorých dnes poznáme z televíznych obrazoviek i dosiek divadiel“, uviedla jedna z organizátoriek AP Eva Kušnírová.

Poznamenala tiež, že okrem zahraničných hostí sa tu predstavia aj súbory zo známych slovenských divadelných inštitúcií ako napríklad Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Slovenské komorné divadlo v Martine, bratislavské divadlo GUNAGU a iné.

Oficiálny program síce spustia v nedeľu (27.4.), no niektoré aktivity začínajú už v piatok (25.4.). Ide o divadelnú dielňu a prednášku, ktoré pripravila Akademia Ruchu z Varšavy, alebo súťaž v umeleckom prednese. Okrem množstva predstavení čaká na návštevníkov festivalu aj Univerzita divadla či literatúry, alebo odborný seminár s názvom Alternatívne divadlo dnes.

Aktivity festivalu sú väčšinou rozdelené medzi malú a veľkú scénu Divadla Alexandra Duchnoviča a univerzitný areál, no niektoré predstavenia by mali byť odohrané aj pred alebo priamo v Divadle Jonáša Záborského i v Univerzitnom pastoračnom centre na Jarkovej ulici.

Vyvrcholenie a slávnostné ukončenie festivalu Akademický Prešov je tento rok naplánované na štvrtok (1.5.).

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK