Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Španielsky investor odchádza z mesta, presunie sa zrejme do Petrovian

Španielsky investor Funderia Condals, ktorý chcel v prešovskom priemyselnom parku IPZ Záborské postaviť zlievareň, ohlásil odstúpenie od svojho zámeru.

Peter Chudík a Pavel Hagyari so zástupcami španielskeho investora Funderia Condals
Peter Chudík a Pavel Hagyari so zástupcami španielskeho investora Funderia Condals

Investíciu zrejme presunie do obce Petrovany neďaleko Prešova, ktorá im ponúkla spoluprácu.

Zástupca spoločnosti v Čechách Jan Procházka poslal mestu Prešov list, v ktorom píše, že petícia občanov proti ich projektu je pre nich prekvapujúca, taktiež sa neúnosne predlžuje schvaľovanie vplyvov ich zámeru na životné prostredie. Prekvapením bola aj diskusia s poslancami mestského zastupiteľstva (MsZ) na zasadnutí Komisie pre územný plán, výstavbu, dopravu a životné prostredie pri MsZ v Prešove, a tak sa rozhodli od investície v IPZ odstúpiť. Petrovany sú pre nich zaujímavé aj preto, že sú v blízkosti mesta Prešov.

Starosta obce Petrovany Ján Lenko pre TASR potvrdil, že firme spoluprácu ponúkli, no detailnejšie rokovania ešte neprebehli. Obecné zastupiteľstvo však už pred 10 dňami schválilo predaj 5-hektárového pozemku pre investora v priemyselnej časti na začiatku obce, aby im mohli ponúknuť niečo konkrétne. Očakávajú, že termín ďalších rozhovorov spresní investor.

Primátor mesta Pavel Hagyari sa prostredníctvom hovorkyne Veroniky Kmetóny Gazdovej vyjadril, že je so zástupcami investora naďalej v úzkom spojení a keďže má ich prísľub zotrvania v blízkom okolí Prešova, deklaroval spoluprácu pri zabezpečení pomoci investorovi zo strany mesta.

Investícia hutníckej spoločnosti Funderia Condals vo výške 20 miliónov eur mala do mesta priniesť približne 400 pracovných miest. Občania mesta a neďalekých obcí podpisovali petíciu kvôli strachu z vplyvu zlievarne na životné prostredie a kvalitu života v okolí priemyselného parku.

Súvisiace články
19.8.2015 Firma Funderia Condals nakoniec zakotví v Štúrove 19.8.2014 Zlievareň v obci Petrovany nebude, poslanci neschválili predaj pozemkov 25.7.2014 Zlievareň v obci Petrovany zrejme bude, občania sa vyjadrili za jej postavenie 3.7.2014 Aj v Petrovanoch sú občania proti zlievarni spoločnosti Funderia Condals 4.6.2014 Prešovský priemyselný park zrejme príde o španielskeho investora 14.5.2014 Pod petíciu proti zlievarni v priemyselnom parku sa podpísalo 2304 ľudí 7.10.2013 Španielsky investor mieriaci do Prešova vyrába najmä pre automobilky 23.9.2013 Poslanci schválili predaj pozemkov španielskemu investorovi 21.8.2013 Španieli vytvoria v Prešove 450 nových pracovných miest 6.8.2013 Rokovania so španielskym investorom sú na dobrej ceste
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK