Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

FHE: Fúzy Múzy

Fúzy Múzy patria k najmladšej generácii prešovských hudobných skupín. Inštrumentálne trio zožalo počas svojej krátkej existencie viacero vavrínov. Dostalo do finálovej nominácie ocenení Radio_Heads Awards za objav minulého roka a získalo ocenenie Nadácie Advance Investments.

Fúzy Múzy tvorí trojica prešovských hudobníkov - basgitarista Juraj Staviarsky, gitarista Ľubo Krajňák a bubeník Stano Kořínek. Kapela vznikla koncom roka 2011 a na svojom konte má do týchto chvíľ niekoľko demonahrávok, šnúru s Papyllonom, viacero koncertov, ako aj úspešné účinkovanie v relácii Rádia_FM Demovnica, ktoré jej vynieslo úspech pri „rádiohlavých“ oceneniach.

„Gitarista Ľubo a bubeník Stano hrali spolu už dlhšie, aj so spevom. Odišla im basáčka, ktorú som nahradil a v priebehu skúšok sme zistili, že spev k nám nepasuje. Presnejšie, speváčka, Stanova sestra, s nami veľmi nechcela spievať. Keď som sa k nim pridal, veľa sme na skúškach improvizovali, išlo to viacej do inštrumentálok. Síce sme skúšali robiť nejaké texty, ale nebolo to ono. Tak vznikli Fúzy Múzy. Aj keď sme ešte nevedeli, že sa tak budú volať, “ opísal pre Korzár genézu kapely J. Staviarsky.

Do svojich radov sa Fúzy Múzy spev nastálo pribrať nechystajú. Svoju produkciu nazvali „psychothriller“. Aj preto, že sa táto hudba hodí k filmom.

Prapôvod „fúzov“ je dlhší. Podľa webu kapely siaha hudobná komunikácia Stana s Ľubom do roku 2007, kedy im začal druhý ročník navštevovania spoločnej triedy na Strednej umeleckej škole v Prešove: „V spojení so zameraním štúdia strednej školy sa obaja súčasne venujú okrem hudby aj výtvarnému umeniu. Svojim hudobným nástrojom sa učia približne od roku 2006. Stano sa okrem hrania v tejto kapele, angažuje od začiatku roku 2011 aj hraniu v Prešovskej rockovej formácii Pila, kde má tak isto svoje miesto za bicími nástrojmi. Ľubo má za sebou okrem iného aj samostatné hudobné vystúpenie na vernisáži, tiež niekoľko úspešných výstav a popri spomínaných aktivitách má záľubu v tvorení elektronickej hudby. Juraj sa venuje hraniu na basovej gitare od roku 2008. Jeho účinkovaniu v tejto formácii (Fúzy Múzy) predchádzalo tiež hranie v iných prešovských zoskupeniach ako napríklad, Avokacir-H. Je takisto všestranne tvorivým členom, no na rozdiel od Stana a Ľuba, ktorí dávajú prednosť skôr výtvarným formám umenia, sa Juraj venuje pomimo hudby aj písaniu kníh...“

Foto: archív PIS.sk

Z bibliografie:
http://www.frenky.sk/clanok/927/fuzy_muzy-psychothriller_music.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/7092242/fuzy-muzy-su-v-uzsich-nominaciach-na-radiohlavy.html
http://pis.sk/clanok/12060/foto-papyllon_a_fuzy_muzy_tour_2013.html
http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=517
http://pis.sk/clanok/13750/foto-no_brake-_fuzy_muzy.html
http://pis.sk/clanok/13340/foto-fuzy_muzy.html
Svetlá hodinka – video z Umpaxu: http://vimeo.com/59728241
http://www.ohudbe.sk/publicistika/Fuzy-Muzy:-bez-spevaka-mozeme-experimentovat-bez-toho, -aby-sme-boli-obmedzovani/54-new19154/
http://www.radiohlavy.sk/clanok/rha2013-vitazi

Web:
http://bandzone.cz/fuzymuzy

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK