Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Na festivale remesiel v Kežmarku predajcovia opäť porušili zákon

Počas uplynulého víkendu (13. a 14.7.) si prešovskí, košickí a michalovskí colníci posvietili na predajcov tovaru na medzinárodnom festivale Európske ľudové remeslo v Kežmarku.

Hovorkyňa Colného úradu v Prešove Renáta Kravcová TASR informovala, že colníci skontrolovali 14 prevádzok, pričom až v jedenástich prípadoch zistili porušenie zákona. „Na mieste boli uložené pokuty v celkovej výške 3770 eur“, uviedla Kravcová.

Cieľom kontrol bolo zistiť, či obchodníci riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladníc, či im následne vydávajú pokladničný doklad, ktorý spĺňa náležitosti podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Colníci počas spoločnej akcie zistili, že aj napriek avizovaným kontrolám predajcovia naďalej nedodržiavajú zákon“, zdôraznila Kravcová s tým, že najčastejším porušením zákona bolo nezaevidovanie tržby v elektronickej registračnej pokladnici a nevydanie pokladničného dokladu. „Možnosť nahlásiť porušenie zákona majú aj samotní občania, ktorí nedodržiavanie zákona zistili. Na tieto účely slúži mailová adresa pokladnica@financnasprava.sk“, dodala hovorkyňa.

Colníci pri svojej kontrolnej činnosti na jarmokoch, trhoviskách či festivaloch kontrolujú tiež, či má predajca vyobrazený vzorový pokladničný blok pre zákazníka a či vydaný pokladničný blok má všetky predpísané náležitosti, teda číslo bloku, daňový kód pokladnice a logo ministerstva financií.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK