Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Petrovanoch sa uskutoční prieskum, či obyvatelia chcú v obci zlievareň

V Petrovanoch neďaleko Prešova sa počas tohto víkendu (19. a 20. 7.) uskutoční verejný prieskum, v rámci ktorého sa bude zisťovať, či sú obyvatelia obce za alebo proti výstavbe zlievarne v jej priemyselnej časti. K dohode o realizácii prieskumu sa dospelo v utorok (15. 7.) večer na verejnom zhromaždení, na ktorom sa stretlo asi 90 obyvateľov obce s predstaviteľmi firmy Funderia Condals. Tí predstavili projekt zlievarne a odpovedali na otázky občanov.

Prieskum sa bude podľa starostu obce Jána Lenka realizovať tak, že sedem poslancov obecného zastupiteľstva počas dvoch dní navštívi každý dom v obci a položí otázku obyvateľom. Na základe výsledkov sa rozhodne, či investor do Petrovian príde, alebo to dopadne podobne ako v Prešove, kde chcel svoj zámer realizovať pôvodne.

Počas dnešného dopoludnia sa starosta zároveň stretol s predstaviteľmi spoločnosti a niekoľko hodín s nimi rokoval. "Investor chcel len lepšie spoznať našu obec a získať o nej viac informácií. Hovorilo sa aj o možnosti verejnej dopravy pre budúcich zamestnancov zlievarne", povedal starosta.

Proti výstavbe zlievarne v priemyselnej časti Hura spisovali petíciu obyvatelia obce potom, ako investor oznámil, že ustupuje od zámeru stavby závodu v prešovskej priemyselnej zóne IPZ Záborské a uvažuje o investícii v Petrovanoch. Proti zlievarni sú najmä obyvatelia bytovky, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej časti. Podľa starostu Funderia Condals nemá záujem o odkúpenie celej budovy, no prichádza do úvahy jej odkúpenie viacerými podnikateľmi nachádzajúcimi sa v priemyselnej zóne. "Obec ponúkla, že obyvateľom postaví bytovku s rovnakým štandardom, no všetko je v štádiu rokovaní a výsledok nie je jasný", povedal Lenko.

Investícia hutníckej spoločnosti Funderia Condals vo výške 20 miliónov eur mala pôvodne priniesť do mesta Prešov približne 400 pracovných miest. Potom, čo obyvatelia okolitých obcí spísali petíciu a predĺžilo sa schvaľovanie vplyvov ich zámeru na životné prostredie, zástupcovia firmy ohlásili odchod z priemyselného parku IPZ Záborské. Novou lokalitou, v ktorej uvažovali o umiestnení zlievarne, bola neďaleká obec Petrovany. Aj v nej však približne 500 obyvateľov obce a okolia podpísalo petíciu proti tomuto zámeru.

Súvisiace články
19.8.2015 Firma Funderia Condals nakoniec zakotví v Štúrove 19.8.2014 Zlievareň v obci Petrovany nebude, poslanci neschválili predaj pozemkov 25.7.2014 Zlievareň v obci Petrovany zrejme bude, občania sa vyjadrili za jej postavenie
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK