Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Ekotábore sa starí aj mladí učia spoznávať bylinky i remeslá

Na bylinkovej ekofarme v obci Odorín neďaleko Levoče sa počas týchto dní koná tradičný letný Ekotábor Priateľov Zeme.

Tábor je určený pre všetky vekové skupiny. Od soboty (26.7.) do nedele (3.8.) sa tu striedajú malí, mladí i starí návštevníci.

Podľa jedného z organizátorov Martina Valentoviča je práve dnes v tábore najviac účastníkov, približne 60. Najstarším je viac ako 60-ročný senior a najmladším ročné dieťa, ktoré prišlo s mamou. Celkovo je v tábore asi 25 detí.

Účastníci si môžu vyskúšať rôzne práce - zber byliniek, kosenie a hrabanie sena, dobudovanie krbu, či vytváranie mozaiky z úlomkov starých dlaždíc. Valentovič poukázal na to, že cieľom týchto aktivít je pomôcť komunite, ktorá farmu v Odoríne prevádzkuje.

Poobedia v tábore sú venované výučbe tradičných aj netradičných remesiel, napríklad dnes sa naučíme modelovať z hliny. Okrem remesiel sa účastníci naučia aj to, ako spracovávať bylinky, ako vyrobiť syr a upliesť syrové korbáčiky“, povedal Valentovič.

Večery patria prednáškam, napríklad o ochrane lesov, či o predchádzaní vzniku odpadov. Noci strávia návštevníci tábora pod stanom alebo v stodole na sene. Ekotábor trvá do nedele (3.8.), navštíviť ho môže každý a môže sa tam zdržať ľubovoľný čas.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK