Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nad Prešovom sa objavila nová socha Ježiša Krista

Socha vznikla vrámci prešovského sochárskeho sympózia s názvom "Práci česť", ktorého už šiesty ročník sa, ako každoročne, konal v okolí domu umeleckého kováča Michala Kačmára, ktorý je zároveň organizátorom tohoto podujatia.

Socha Ježiša Krista na „hure“ Za Kalváriou (foto: Milan Ferenčík)
Socha Ježiša Krista na „hure“ Za Kalváriou (foto: Milan Ferenčík)

Tento rok prišlo tvoriť s drevom, kameňom a kovom 16 sochárov. „Každý rok tu prichádza viac umelcov. Tí, ktorí tu už boli, sa radi vracajú a prichádzajú noví. Minulý rok sme tu mali takú sochársku prípravu pre deti, predtým rezbársku a tento rok keramikársku. Denne tu bolo 50-60 ľudí, ktorí si chceli vyskúšať prácu s hlinou a modelovať. Ich výtvory aj vypálime v peci, ktorú tu postavíme, postará sa o to Ondro Mácha z Čiech. V sobotu po vernisáži si svoje dielka môžu vziať domov na pamiatku“, povedal pre Prešovský Korzár Michal Kačmár.

Nápad vytvoriť z kovu Ukrižovanie Krista dostal Matúš Duchoň.

Sochu o rozmeroch 2,5 x 4 metre postavili na „hure“ Za Kalváriou, pri starom elektrickom stĺpe, presne tam, kde mala stáť podľa niekdajších sľubov primátora Pavla Hagyariho.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK