Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

V prešovských škôlkach prebiehajú opravy za približne 4,5 milióna eur

Mesto Prešov má v tohtoročnom rozpočte vyhradených viac ako 4,5 milióna eur na opravy materských škôl(MŠ). Väčšina z týchto opráv prebieha práve počas letných mesiacov. Najväčšie zmeny čakajú v septembri na deti z MŠ Haburská v mestskej časti Nižná Šebastová.

(ilustračné foto: FB)
(ilustračné foto: FB)

Potreba škôlky sa tu totiž skloňuje už od roku 1986. Dočasnou alternatívou bolo umiestnenie detí do priestorov rímskokatolíckej fary. Od roku 2012 sa uvažovalo o niekoľkých alternatívach riešenia problému ako prestavba rodinného domu, rekonštrukcia bytovky alebo zmena mestského kultúrneho strediska na škôlku s kapacitou približne 50 detí. Posledná možnosť napokon zvíťazila.

Na prízemí dvojpodlažnej budovy budú priestory zrekonštruované pre potreby materskej školy a vytvoria sa triedy, šatne, jedáleň a kuchyňa. Podľa hovorkyne mesta Prešov Veroniky Kmetóny Gazdovej tu vznikne moderná škôlka na európskej úrovni, ktorá bude spĺňať technické i edukačné požiadavky tejto doby, no prepojená bude so záhradou slúžiacou ako ihrisko. Na rekonštrukčné práce objektu MŠ Haburská sú použité finančné prostriedky v dvoch etapách, celková investícia je 400.000 eur.

Po začatí prác mesto pre problémy so stavebnou firmou od zmluvy odstúpilo a odvtedy prebiehal zdĺhavý proces výberu novej firmy. Napokon však bola zmluva s novým dodávateľom podpísaná, preto to vnímam veľmi pozitívne a teším sa, že deti budú od budúceho mesiaca v nových priestoroch zodpovedajúcich európskym štandardom“, uviedol predseda mestskej časti Martin Lipka.

Táto materská škola však nie je jedinou, ktorá dostane tento rok nový šat. Práce koncom augusta finalizujú aj na MŠ Jurkovičovej, v rámci ktorej sú zazmluvnené stavebné práce vo výške 478.200 eur. Rekonštrukcia vo viacerých etapách v objeme 364.000 eur sa vykonávala aj na MŠ Mirka Nešpora, no v zozname škôlok, na ktorých prebiehali alebo sa budú v tomto roku realizovať rôzne investičné akcie, sú aj MŠ Čergovská, Bratislavská, F. Kráľa, A. Prídavku, Bajkalská, Sabinovská, Hviezdoslavova, Volgogradská, Čs. armády, Budovateľská, Važecká, Sládkovičova, Solivarská a Mukačevská. Mesto tieto opravy realizuje väčšinou z vlastného rozpočtu.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK