Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Na hrade Kapušany pracuje tento rok 19 pracovníkov, počasie im veľmi nepraje

Na Kapušianskom hrade pracuje tento rok spolu 19 pracovníkov, štyroch z nich poskytla obec Kapušany z malých obecných služieb a na hrad chodia dva dni v týždni.

Na Kapušianskom hrade prebiehajú práce na jeho obnovu, opravujú ho nezamestnaní. Úrad práce im prepláca mzdu počas práce na hrade. (foto: TASR)
Na Kapušianskom hrade prebiehajú práce na jeho obnovu, opravujú ho nezamestnaní. Úrad práce im prepláca mzdu počas práce na hrade. (foto: TASR)

V auguste obec z vlastných finančných zdrojov platí ešte ďalších dvoch ľudí, ktorí majú pomôcť najmä pri murárskych prácach, no dohodu majú len na mesiac. Na opravy hradu dostali tento rok z programu Obnov si svoj dom 26.400 eur a hlavným cieľom je archeologický prieskum na nádvorí hradu. Práce začali až na začiatku júla a sú naplánované do konca novembra. Ide o tretí rok rekonštrukčných prác na tomto hrade. Tentoraz je tu o polovicu menej pracovníkov, ako ich bolo minulý rok.

Aj napriek tomu, že podľa koordinátora prác Zdenka Petráska je tento rok počasie trocha problematické, práce pokračujú v stanovených termínoch. Okrem archeológie chcú dokončiť strielne a klenbu. Po dokončení archeológie by mali pracovať na murovaní obytných domčekov bývalých hospodárskych budov, ktoré kedysi na nádvorí boli. Najbližšie, ak to počasie dovolí, by chceli dokončiť špárovanie na hradnom múre nad príjazdovou cestou. V tomto roku už okrem štandardného kosenia napríklad opravovali hradnú cestu a dokončili oporný stĺp na severovýchodnej strane zrúcaniny.

Pripraviť by ešte chceli aj lešenie vo vnútri budúcej vyhliadkovej veže, ktorá by tu mohla vzniknúť zrejme až v horizonte dvoch-troch rokov, závisí to však od toho, či bude projekt pokračovať v ďalších rokoch a či dostanú finančné prostriedky. Podľa prednostu obecného úradu v Kapušanoch Jána Zemčáka pokračuje archeologicko-architektonický prieskum v západnej veži. Zároveň chcú tento rok dať vypracovať aj projekt na realizáciu samotnej vyhliadkovej veže. Prvoradé však budú opravy existujúcich stien, až potom stavba schodiska a ďalších vecí.

V prípade, že bude budúci rok znova vyhlásená výzva na opravy hradu, určite sa zapojíme. Ak však vyhlásená nebude, obec je pripravená investovať do ďalších opráv aj prostriedky z vlastného rozpočtu, aby práce na Kapušianskom hrade pokračovali aspoň čiastočne“, uviedol pre TASR prednosta obecného úradu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK