Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Dobrovoľníci vo Veľkom Šariši „recyklujú“ staré kino

Zo starého nefunkčného kina vo Veľkom Šariši sa zásluhou mladých dobrovoľníkov opäť stáva kultúrny stánok.

Po tom, čo sa už dlhé roky o jeho rekonštrukcii na úrovni mestského zastupiteľstva len hovorilo, zobrali situáciu do rúk mladí dobrovoľníci a bez peňazí, vyzbrojení len chuťou a fantáziou, počas leta skrášlili interiér a opravili časť nefunkčnej techniky. Mesto zrekonštruovalo aspoň nefungujúce toalety. Dobrovoľníci nazvali svoju akciu Re-cyklu-jeme kino.

Aj keď navonok je kino stále ošarpané, vovnútri to už začína žiť. Postarali sa o to nadšení dobrovoľníci a taktiež naši domáci umelci – tunajší študenti herectva a ochotnícki herci, ktorí nám bez nároku na honorár odohrajú naozaj kvalitné umelecké kúsky“, uviedla Katarína Pirohová, riaditeľka Kultúrno-informačného centra Veľký Šariš, ktorá zastrešuje činnosť mladých dobrovoľníkov v meste.

Ako pokračovala, vo vynovenom priestore sa chystajú pripraviť aj bohatý program a netradičné lákadlá. Pripravené sú filmy a divadelné predstavenia, retrokaviarnička a dokonca aj minimúzeum socializmu, ktoré by sa malo časom rozširovať aj zásluhou divákov.

Od pondelka do piatka (25. -29.8.) sa diváci môžu tešiť na štyri divadelné predstavenia v podaní študentov a absolventov Akadémie umení v Banskej Bystrici a veľkošarišských ochotníkov. Okrem predstavení sa počas budúceho týždňa v kine Šariš v spolupráci s kinom POCITY odpremietajú štyri filmy - Nedotknuteľní, Gravitácia, 12 rokov otrokom a animovaný film Myška a medveď. Súčasťou umeleckého programu počas budúceho týždňa vo Veľkom Šariši sú aj divadelné workshopy, v rámci ktorých sa budú pripravovať scénky na septembrové Šarišské hradné hry pod vedením študentov herectva.

Na svoje si prídu aj cyklisti, ktorí najmä v lete chodia do Veľkého Šariša po spoločnom cyklistickom chodníku s mestom Prešov a svoju cestu končia napríklad až na Šarišskom hrade. Jednou z ich zastávok na tejto trase môže byť aj toto kino, v ktorom bude počas týždňa "recyklácie" pripravené špeciálne občerstvenie.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK