Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Krajskí poslanci vyčlenili peniaze na rekonštrukcie škôl i priečelia DJZ

Parlament Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vyčlenil z tohtoročného rozpočtu peniaze na rekonštrukcie niektorých stredných škôl, na opravu Divadla Jonáša Záborského a menšími financiami pomohol aj svojim zariadeniam pre seniorov či domovom sociálnych služieb.

Dnešná úprava rozpočtu sa realizovala v zmysle presunov medzi kapitálovým a bežným rozpočtom. Týkala sa presunu prostriedkov, ktoré máme rezervované na europrojekty a dali sme ich na použitie pre oblasť kultúry, sociálneho zabezpečenia a vzdelávania. Najväčšia časť išla do oblasti vzdelávania. Významnou sumou sme pomohli aj obci Volica v Medzilaboreckom okrese, kde sme presunuli prostriedky v hodnote 2000 eur s účelovým určením pre Správu a údržbu ciest PSK na pohonné látky, aby sme mohli pomôcť obci v mimoriadnej situácie, keď nemajú pitnú vodu“, informovala vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

V oblasti školstva sa prostriedkami riešia najmä havarijné stavy na niektorých budovách stredných škôl. Najviac financií pôjde na opravu a zateplenie fasády Gymnázia v Lipanoch. Na tento účel poslanci jednohlasne schválili 166.000 eur. Rekonštruovať sa však bude aj objekt U2 v Strednej priemyselnej škole strojníckej v Prešove, na ktorý vyčlenili 78.800 eur. Tento priestor škola nevyužíva a prenajíma ho, no v rámci energetiky objekt nebol od budovy školy odčlenený. Podľa Holíkovej teda škola musela napríklad počas prázdnin v prípade potreby vykurovať nielen prenajímaný priestor, ale celú školu. Rekonštrukciou sa celý blok osamostatní a škola ho môže naďalej prenajímať, no z energetického pohľadu už na to nebude doplácať. Opravovať sa tam bude aj kotolňa, poslanci na to schválili 33.691 eur. Havarijné stavy sa budú vďaka aktuálnej úprave rozpočtu riešiť aj na Spojenej škole v Bardejove a na SOŠ technickej v Humennom.

Spolu viac ako 77.800 eur sa investuje aj do poslednej tretej etapy opravy priečelia budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Ako potvrdila Holíková, pôjde o výmenu hliníkových okien a vymurovanie dutých častí pod oknami, kde dochádzalo k vysokým tepelným únikom.

Na sociálne zabezpečenie PSK presunul približne 40.000 eur. Poputujú v menších sumách do šiestich zariadení v celom kraji, kde vďaka nim nakúpia elektroniku, modernizujú vstupné brány, bezbariérové kúpeľne alebo dochádzkový systém.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK