Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Hádzaná: Extraliga mužov v rovnakom šate, novinkou lopty značky Molten

Už aj v hádzanárskej extralige mužov sa objaví na palubovkách rovnako ako v ženskej Interlige lopta značky Molten.

(ilustračné foto: Viktor Zamborský)
(ilustračné foto: Viktor Zamborský)

Najvyššia domáca súťaž odštartovala už v stredu duelom majstrovského Tatrana Prešov vo východniarskom derby s 1. MHK Košice (42:41) a bude pokračovať v nezmenenom systéme aj v jej ďalšom priebehu. Nový majster bude známy najneskôr 27. mája.

Lopty značky Molten doposiaľ využívali ženské družstvá v slovensko-českej WHIL. „Asi pred dvoma mesiacmi sme začali hľadať partnera pre mužskú extraligu. Sme radi, že v takom krátkom čase sa nám podarilo dohodnúť sa s firmou Molten. Je to jedna z najvýznamnejších lôpt, čo sa týka hádzanej“, sprostredkoval radosť zo spolupráce generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides. Zástupca firmy Ivan Majerčák následne dodal: „Podpísali sme štvorročný kontrakt s Medzinárodnou hádzanárskou federáciou (IHF) vrátane olympijského turnaja. V rokoch 2014 až 2017 bude oficiálnou loptou IHF práve Molten.

Mužská extraliga bude mať v novom ročníku 10 účastníkov. Nováčikom v súťaži je mužstvo HKM Duslo Šaľa, ktoré nahradilo v najvyššej súťaži zostupujúci Pezinok. Jej podoba však oproti vlaňajšku zostáva nezmenená. „Súťaž má dve fázy - základnú a nadstavbovú spojenú s následným play off. Základná časť má 18 kôl, mužstvá v nej nastúpia dvojkolovým systémom doma a vonku. Tabuľka následne rozdelí tímy do dvoch skupín. V nadstavbe sa predstavia družstvá na 1. až 6. priečke, štyria najlepší si následne zahrajú play off. Spodná skupina odohrá o zostup dvojkolovo šesť kôl. Play off sa hrá na tri víťazné stretnutia“, priblížil program riaditeľ súťaže Peter Brunovský.

Semifinálové duely play off odštartujú 11. apríla, nový majster bude známy najneskôr 27. mája. Okrem extraligových povinností budú v tejto sezóne až traja slovenskí extraligisti reprezentovať aj na európskej scéne - Tatran Prešov, Sporta Hlohovec a HK Topoľčany. „Hlohovec a Topoľčany sa predstavia v Pohári EHF s tým, že svoje prvé zápasy odohrajú už 6. septembra. Prešovčania sa pokúsia o postup do hlavnej fázy Ligy majstrov a od tohto budú závisieť aj ďalší prípadné úpravy v kalendári stretnutí extraligy“, dodal Brunovský.

Mohlo by Vás zaujímať
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK