Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Do mestských základných škôl nastúpi v novom školskom roku viac žiakov

Do základných škôl v meste Prešov nastúpi v utorok (2. 9) viac žiakov ako v minulom roku. Počet prvákov, ktorí sa zapísali do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, sa oproti minulému roku zvýšil o 87.

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Mesto podľa hovorkyne Veroniky Kmetóny Gazdovej očakáva v 13 základných školách 7233 školákov, z toho je 911 zapísaných prvákov a 819 deviatakov. Novinkami pre základné školy v školskom roku 2014/2015 je Olympiáda mozgov, kde sa preveria znalosti druhého stupňa ZŠ a Národný štandard finančnej gramotnosti.

Od 25. augusta sú v plnej prevádzke aj materské školy v Prešove s výnimkou MŠ Haburská v Nižnej Šebastovej, kam deti prvýkrát vstúpia v utorok (2.9.).

Spolu 259 učiteliek v 116 triedach bude vzdelávať v materských školách 2616 detí. Počet novoprijatých detí sa vyšplhal na 733, z toho je 206 škôlkarov tesne po dovŕšení 2 rokov a 478 je 3 ročných detí, 49 detí má viac ako 4 roky“, uviedla hovorkyňa.

Počas prázdnin využilo letný harmonogram škôlok 595 detí z toho bolo 352 detí z mestských MŠ a 212 z iných MŠ. V lete sa vo viacerých škôlkach robili menšie i väčšie opravy, týždenne však boli otvorené aspoň 4 z 19. Najočakávanejšou bola rekonštrukcia MŠ v Nižnej Šebastovej, ktorej celková investícia predstavovala 400.000 eur a deti sa presťahujú do budovy, kde škola doposiaľ nebola. Práce sa ukončili aj na MŠ Jurkovičova, v rámci ktorej boli zazmluvnené stavebné práce vo výške 478.200 eur. Rekonštrukcia vo viacerých etapách v objeme 364.000 eur prebiehala aj na MŠ M. Nešpora, no väčšie či menšie investičné akcie boli realizované aj na ostatných materských školách - F. Kráľa, Čergovská, Bratislavská, A. Prídavku, Bajkalská, Sabinovská, Hviezdoslavova, Volgogradská, Čs. armády, Budovateľská, Važecká, Sládkovičova, Solivarská a Mukačevská.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK