Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Šarišské hradné hry ako STOLIČNÉ HODY

V nedeľu 7. septembra 2014 sa na Šarišskom hrade uskutoční už IX. ročník historicko-divadelnej show, ktorej témou sa tohto roku stali tzv. stoličné hody.

Návštevníci Šarišských hradných hier sa môžu tešiť na bohatý program, ktorého súčasťou okrem tradičných vystúpení šermiarov, sokoliarov a divadelníkov v dobových kostýmoch budú aj súboje obcí a pochod vlajkonosičov z obcí bývalej Šarišskej župy, ktorej sídlo by sa malo na jeden deň „presťahovať“ opäť na Šarišský hrad - jej bývalé historické sídlo. Bohatšia bude aj ponuka dobového občerstvenia, keďže ide o historické „hody“.

Diváci sa môžu tešiť na šermiarov Cohors, Sarus, Rytierov Strateného kráľovstva, skupinu FORTIS, Montaigne regiment a Šarišskú pechotu, taktiež na obľúbených Sokoliarov sv. Bavona a dobovú hudbu Vrbovské vŕby či Gailard. Rozprávkovo-hraný program zabezpečí Divadlo Portál, Badros, Theatron, DS Etudy, ale aj herci z Čukolády a množstvo dobrovoľníkov z podhradia. Z profesionálnych umelcov, ktorí sa v tomto roku predstavia na hrade, bude hlavným ťahúňom známy stand-up komik Juraj ŠOKO Tabáček (BA), ktorý bude moderovať program na hlavnom pódiu. Vyvrcholením programu budú súboje obcí o cenu župana a defilé vlajkonosičov obcí bývalej Šarišskej župy.

Z osvedčených atrakcií nebudú chýbať stredoveký salón krásy (možnosť odfotografovať sa v dobových kostýmoch), drevený koltoč, strašidelná veža, rytierske mestečko s dobovou kuchyňou, vozenie na koňoch, hrnčiarsky kruh či výroba mincí a odznakov a ďalšie remeslá. Po hradnej ceste bude v tomto roku okrem scénok v dobových kostýmoch rozložených aj viacero stánkov s občerstvením.

Hoci téma stoličných hodov je o spolupatričnosti a hrdosti na miesto, odkiaľ každý pochádzame a kde žijeme, je to však aj o spoločnom stretnutí a oslave pri dobrom jedle. Keďže v minulých rokoch diváci vyhľadávali hlavne to „netradičné“ občerstvenie ako chlieb so šmaľcom alebo kapustníky, snažíme sa, aby ponuka gastro-špecialít bola čo najširšia. Na hrade sa budú variť pirohy, dokonca sa bude nakladať kapusta do sudov – samozrejme, za doprovodu zabávačov v dobových kostýmoch, no a pochutiť si budete môcť na kysnutých koláčoch a dokonca aj porcovanom opečenom prasiatku“, prezrádza niečo z ponuky tohtoročných hradných hier Katarína Pirohová, organizátorka podujatia.

Program podujatia sa bude znovu odohrávať na viacerých miestach. Na lúke pod hradom, hradnej ceste a hradnom nádvorí, ktoré je tohto roku znovu o čosi väčšie a viac upravené vďaka hradným robotníkom z projektu na záchranu hradu. Program podujatia začne na lúke pod hradom o 13.00 hod. sv. omšou a pokračuje divadlom, šermiarskymi vystúpeniami a scénkami na lúke, lesnej ceste i na hrade až do 18.00 hod.

V tomto roku chceme po prvýkrát venovať časť vstupného na záchranné práce na hrade, preto sme aj navýšili cenu vstupného. Pre dospelých to bude 4, - € (z toho 0,50 € poputuje na účet hradu), pre deti a študentov 2, - €. Za túto sumu im však chceme ponúknuť naozaj bohatú ponuku programu a atrakcií a kvalitnejšie služby“, dodáva Pirohová.

Parkovanie je stále bezplatné na lúke pod hradom. Tohto roku bude po prvýkrát zokruhovaná cesta výjazdu z lúky, čo by malo pomôcť plynulosti premávky. Posilnená bude aj MHD doprava (bude premávať ako v špičke).

Viac o programe a účinkujúcich tu http://pis.sk/podujatie/4136/sarisske_hradne_hry_2014.html

Súvisiace články
11.9.2014 Foto: Šarišské hradné hry 2014
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK