Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Šarišské hradné hry ako STOLIČNÉ HODY

V nedeľu 7. septembra 2014 sa na Šarišskom hrade uskutoční už IX. ročník historicko-divadelnej show, ktorej témou sa tohto roku stali tzv. stoličné hody.

Návštevníci Šarišských hradných hier sa môžu tešiť na bohatý program, ktorého súčasťou okrem tradičných vystúpení šermiarov, sokoliarov a divadelníkov v dobových kostýmoch budú aj súboje obcí a pochod vlajkonosičov z obcí bývalej Šarišskej župy, ktorej sídlo by sa malo na jeden deň „presťahovať“ opäť na Šarišský hrad - jej bývalé historické sídlo. Bohatšia bude aj ponuka dobového občerstvenia, keďže ide o historické „hody“.

Diváci sa môžu tešiť na šermiarov Cohors, Sarus, Rytierov Strateného kráľovstva, skupinu FORTIS, Montaigne regiment a Šarišskú pechotu, taktiež na obľúbených Sokoliarov sv. Bavona a dobovú hudbu Vrbovské vŕby či Gailard. Rozprávkovo-hraný program zabezpečí Divadlo Portál, Badros, Theatron, DS Etudy, ale aj herci z Čukolády a množstvo dobrovoľníkov z podhradia. Z profesionálnych umelcov, ktorí sa v tomto roku predstavia na hrade, bude hlavným ťahúňom známy stand-up komik Juraj ŠOKO Tabáček (BA), ktorý bude moderovať program na hlavnom pódiu. Vyvrcholením programu budú súboje obcí o cenu župana a defilé vlajkonosičov obcí bývalej Šarišskej župy.

Z osvedčených atrakcií nebudú chýbať stredoveký salón krásy (možnosť odfotografovať sa v dobových kostýmoch), drevený koltoč, strašidelná veža, rytierske mestečko s dobovou kuchyňou, vozenie na koňoch, hrnčiarsky kruh či výroba mincí a odznakov a ďalšie remeslá. Po hradnej ceste bude v tomto roku okrem scénok v dobových kostýmoch rozložených aj viacero stánkov s občerstvením.

Hoci téma stoličných hodov je o spolupatričnosti a hrdosti na miesto, odkiaľ každý pochádzame a kde žijeme, je to však aj o spoločnom stretnutí a oslave pri dobrom jedle. Keďže v minulých rokoch diváci vyhľadávali hlavne to „netradičné“ občerstvenie ako chlieb so šmaľcom alebo kapustníky, snažíme sa, aby ponuka gastro-špecialít bola čo najširšia. Na hrade sa budú variť pirohy, dokonca sa bude nakladať kapusta do sudov – samozrejme, za doprovodu zabávačov v dobových kostýmoch, no a pochutiť si budete môcť na kysnutých koláčoch a dokonca aj porcovanom opečenom prasiatku“, prezrádza niečo z ponuky tohtoročných hradných hier Katarína Pirohová, organizátorka podujatia.

Program podujatia sa bude znovu odohrávať na viacerých miestach. Na lúke pod hradom, hradnej ceste a hradnom nádvorí, ktoré je tohto roku znovu o čosi väčšie a viac upravené vďaka hradným robotníkom z projektu na záchranu hradu. Program podujatia začne na lúke pod hradom o 13.00 hod. sv. omšou a pokračuje divadlom, šermiarskymi vystúpeniami a scénkami na lúke, lesnej ceste i na hrade až do 18.00 hod.

V tomto roku chceme po prvýkrát venovať časť vstupného na záchranné práce na hrade, preto sme aj navýšili cenu vstupného. Pre dospelých to bude 4, - € (z toho 0,50 € poputuje na účet hradu), pre deti a študentov 2, - €. Za túto sumu im však chceme ponúknuť naozaj bohatú ponuku programu a atrakcií a kvalitnejšie služby“, dodáva Pirohová.

Parkovanie je stále bezplatné na lúke pod hradom. Tohto roku bude po prvýkrát zokruhovaná cesta výjazdu z lúky, čo by malo pomôcť plynulosti premávky. Posilnená bude aj MHD doprava (bude premávať ako v špičke).

Viac o programe a účinkujúcich tu http://pis.sk/podujatie/4136/sarisske_hradne_hry_2014.html

Súvisiace články
11.9.2014 Foto: Šarišské hradné hry 2014
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK