Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Rádiologickým technikom roka 2014 je Anna Vaňová z prešovskej nemocnice

Vedúca rádiologická technička Oddelenia rádiológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove Anna Vaňová sa stala Rádiologickým technikom roka 2014.

Ocenenie jej udelila stavovská organizácia Spoločnosť rádiologických asistentov SR (SRASR). Tento titul udelili vôbec prvýkrát od vzniku spoločnosti v roku 2005. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

Ocenenie Najlepší rádiologický technik roka pre mňa znamená veľmi veľa. O výsledku rozhodovalo hlasovanie členov SRASR. Som milo prekvapená, že som získala také množstvo hlasov. Kolegovia asi poznajú moju prácu v nemocnici, ako aj prácu, ktorú robím pre našu stavovskú Spoločnosť rádiologických asistentov Slovenskej republiky“, povedala Vaňová, ktorá v Prešovskej nemocnici pôsobí od roku 1982 a vo funkcii vedúcej rádiologickej techničky je od roku 2003.

Táto profesia sa podľa Cenkovej rozšírila po druhej svetovej vojne, keď sa uskutočňovali prvé organizované kurzy pre rádiologických asistentov. Začiatok širšej odbornej prípravy pre povolanie röntgenologického laboranta sa datuje do 50. rokov minulého storočia, keď Ministerstvo zdravotníctva začalo zriaďovať odbornú prípravu na prvých zdravotníckych školách formou nadstavbového štúdia.

Ako uviedla hovorkyňa nemocnice, Anna Vaňová si po ukončení gymnázia doplnila vzdelanie na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Košiciach, kde vyštudovala odbor Rádiologický laborant. Neskôr ukončila odbor Diplomovaný rádiologický asistent. V rokoch 2009-2011 absolvovala štúdium na Fakulte ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií SZU v Bratislave, odbor Rádiologická technika, čím úspešne ukončila prvý stupeň vysokoškolského štúdia.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK