Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Okresný súd rozhodol v prospech mesta Prešov, kontrolór A. Ernst sa odvolá

Okresný súd v Prešove dnes rozhodol v spore hlavného kontrolóra mesta Prešov Alexandra Ernsta a primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho, ktorý kontrolórovi vo februári listom oznámil, že jeho funkcia zanikla preto, že sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl.

A. Ernst sa odvolá
A. Ernst sa odvolá

Súd dal za pravdu Hagyarimu ako štatutárovi mesta a zamietol, že by výkon funkcie či pracovný pomer A. Ernsta s mestom trval.

V odôvodnení sudca svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že podľa neho rada školy je právnym orgánom školy, pretože za jej kreovanie zodpovedá zriaďovateľ a tiež financovanie fungovania platí samotná škola, preto sa mal hlavný kontrolór vzdať funkcie zriaďovateľovi školy. Podľa sudcu tak neurobil, pretože na zasadnutí mestského zastupiteľstva i v liste riaditeľkám škôlok len konštatoval, respektíve ospravedlnil sa, že vo funkcii pôsobiť nebude. Dokonca do vyjadrenia riaditeľkám doplnil aj vetu, že primátor ho má z funkcie odvolať, čo podľa sudcu odporuje tomu, že by sa jej sám vzdal.

Sudca však zamietol aj protinávrh mesta, ktoré žiadalo, aby súd rozhodol o zániku funkcie hlavného kontrolóra. Vyjadril sa, že tento bol formulovaný nesprávne a malo tam stáť, že právny vzťah netrvá, teda funkcia hlavného kontrolóra netrvá a nie zaniká. Keďže obe strany požiadali o náhradu trov konania, súd o nich rozhodne do 30 dní od právoplatnosti rozhodnutia.

Považujem to za nedôstojné vzhľadom k tomu, aké boli dôkazy a aké sme preukázali skutočnosti. Určite použijeme všetky právne prostriedky, aby sme sa obrátili na Krajský súd. Blížia sa komunálne voľby a toto je dôvod, že sa tu bude niečo kryť a nikto nepotrebuje hlavného kontrolóra. Silne uvažujem nad tým ísť do boja o primátorské kreslo, pretože toto sa v normálnom štáte nemôže udiať. Spochybňujem ako tento súd rozhodol, pretože nebral do úvahy všetky argumenty, ktoré sme predložili“, povedal po rozhodnutí Alexander Ernst.

O spore bude teda rozhodovať Krajský súd, preto naďalej trvá aj predbežné opatrenie prokurátora, na základe ktorého má mesto A. Ernstovi vyplácať 500 eur mesačne až do vyriešenia sporu.

Prešovské mestské zastupiteľstvo sa na svojom piatkovom (19. 9.) zasadnutí má podľa programu venovať aj záverečnému účtu mesta, ktorý nebol podpísaný hlavným kontrolórom. O spore sa teda zrejme bude hovoriť aj medzi poslancami.

Tí chceli nového kontrolóra voliť v polovici mája, no kvôli protestu prokurátora tak neurobili. Prokurátor proti voľbe namietal z dôvodu, že je podľa neho v rozpore so zákonom o obecnom zriadení.

Súvisiace články
26.5.2014 Poslanci žiadajú primátora, aby umožnil kontrolórovi výkon jeho funkcie 31.3.2014 Zastupiteľstvo schválilo voľbu kontrolóra, Ernst tvrdí, že protizákonne 18.3.2014 Okresný súd vydal predbežné opatrenie vo veci hlavného kontrolóra mesta
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK