Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Colníci kontrolovali používanie registračných pokladníc

Prešovskí colníci vykonali počas letných prázdnin vo svojom regióne vyše 167 kontrol, ktoré boli zamerané na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Za toto obdobie odhalili 72 prípadov porušenia zákona, čo predstavuje 43 %. Dnes o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Prešov Renáta Kravcová.

Celková výška udelených pokút dosiahla podľa nej 19.470 eur, z toho najviac – až 78 % bolo udelených v Prešove a blízkom okolí.

Cieľom kontroly bolo zistiť, či obchodníci riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do registračných pokladníc a či im následne vydávajú pokladničný doklad, ktorý spĺňa náležitosti určené v zákone. V praxi sa často stáva, že tovar je na bločku označený len všeobecne. Každý prípad je preto potrebné posudzovať individuálne. Obchodníci nesmú zabúdať ani na ďalšiu povinnosť – vystaviť vzorový pokladničný blok pre zákazníka, aby si mohol skontrolovať, či vydaný pokladničný doklad obsahuje všetky predpísané náležitosti“, uviedla hovorkyňa.

Najčastejším porušením zákona bolo nezaevidovanie tržby v elektronickej registračnej pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu alebo nesprávne pomenovanie tovaru či služby.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK