Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V krízovom centre Dorka pracovali dobrovoľníci

Krízové centrum Dorka na Lomnickej ulici v Prešove navštívilo viac ako 40 dobrovoľníkov, ktorí v piatok (26.9.) pripravili priestory tak, aby sa mohlo začať s odbornými prácami v interiéri.

Dobrovoľníci pochádzali najmä zo Skupiny Východoslovenská energetika VSE a do krízového centra prišli pomáhať na základe výzvy spoločnosti Úsmev ako dar.

Prvý pavilón centra na Lomnickej ulici otvorili v marci roku 2013. Ide o zrekonštruovaný priestor bývalej materskej školy, ktorý majú prenajatý od mesta. V súčasnosti tento pavilón poskytuje zázemie deviatim mamičkám a 24 deťom, ktoré sa ocitli v krízových situáciách. Zariadenie však potrebuje ďalšie priestory, ktorých momentálny stav si vyžaduje nevyhnutné úpravy spĺňajúce minimálny štandard pre bývanie s deťmi.

Dnes vieme, že keď dokončíme ostávajúce dva pavilóny, pomôžeme ďalším 50 deťom a ich rodičom, ktorí sa ocitli v kríze, často bez strechy nad hlavou a veľmi chudobní“, vysvetľuje nevyhnutný dôvod rekonštrukcie ďalšej časti budovy manažér pre zriadenie krízových centier pre rodinu a deti zo Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar Radoslav Dráb.

Rozširovanie tohto posolstva podporuje aktívne aj mesto Prešov. To sa spolupodieľalo na budovaní centra už od jeho začiatku. Projekt je spojením síl mesta, tretieho sektoru a darcov, ktorí ho podporili, aby slúžil občanom mesta a regiónu.

Opustená materská škola takto dostala svoje nové a efektívne využitie práve pre pomoc sociálne najslabším. Už prvý výber klientov nasvedčuje tomu, že iniciátori tohto projektu nesmerujú svoje úsilie len na pomoc rómskym rodinám, ale rodinám, ktoré túto pomoc potrebujú a kde je najväčší predpoklad, že ich táto pomoc posunie k zlepšeniu ich životnej perspektívy“, hovorí Dráb.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK