Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Miriama Štefaničová je prvou ženskou pilotkou Ozbrojených síl SR

Historicky prvou pilotkou Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa pred 5 rokmi stala Miriama Štefaničová.

Miriama Štefaničová
Miriama Štefaničová

Poručíčka z prešovského vrtuľníkového krídla sa oficiálne stala pilotkou 30. septembra 2009 po slávnostnom vyradení piatich úspešných absolventov odborného kurzu liptovskomikulášskej Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika (AOS).

Miriama Štefaničová (1985) pochádza z Michaloviec. Je prvou členkou rodiny, ktorá má skúsenosť s armádou. Otec je profesionálny vodič, mama pracuje na čerpacej stanici a sestra pôsobí vo Veľkej Británii. Po maturite na strednej priemyselnej škole elektrotechnickej sa rozhodla pre netradičné štúdium na Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika (AOS) v Liptovskom Mikuláši. Budúcej pilotke práve ubiehal tretí rok bakalárskeho štúdia, keď prišla lákavá ponuka profesie vojenského pilota. "Musím sa priznať, že ma síce lietanie aj v minulosti fascinovalo, ale nikdy mi ani vo sne nenapadlo, že raz budem mať šancu stať sa profesionálnym pilotom. Dnes už viem, že z mojej strany to bolo správne rozhodnutie. Som vďačná, že som dostala takú príležitosť. Lietanie ma uchvátilo od prvej chvíle", vyjadrila sa poručíčka Štefaničová.

Po prijatí na leteckú špecializáciu absolvovala základný výcvik na ľahkých lietadlách na letisku v Nitre. K tomu sa pridalo štúdium leteckých predmetov, ako sú aerodynamika, letecké predpisy alebo navigácia. „Zvyknúť si na vojenský režim bolo strašné. Najskôr som si myslela, že to vzdám a pôjdem pekne domov“, spomína prvá slovenská pilotka vojenských vrtuľníkov.

Po náročnej 3-ročnej odbornej príprave na AOS sa vtedy dvadsaťštyriročná Miriama Štefaničová stala dňa 30. septembra 2009 historicky prvou ženskou pilotkou Ozbrojených síl Slovenskej republiky v špecializácii dopravné a vrtuľníkové letectvo. Po skončení vysokej školy nastúpila do Vstupného odborného dôstojníckeho kurzu (VODK) na odbornosť pilot. Neskôr bola pridelená k leteckej škole Heli Company Prešov na praktický letecký výcvik na vrtuľníku Schweizer H269. „Svoj prvý let si pamätám, akoby to bolo včera. Ale zážitok, na ktorý sa nedá zabudnúť, bolo moje prvé sólo na vrtuľníku H269. Neopakovateľný pocit byť vo vzduchu sama, doslova fyzicky cítiť zodpovednosť za celý priebeh letu, bez inštruktora“, priblížila Štefaničová. V Prešove mladú pilotku čakal prechod z ľahkých vrtuľníkov na stredný typ Mi-17 a zároveň aj privykanie na život v čisto mužskom kolektíve pilotov. Dnes už so smiechom priznáva, že pri jej príchode k letke mali chlapi obavy. Prevracali vraj oči a čakali, že ako žena bude chcieť rôzne úľavy. „Neprišla nijaká namyslená fiflena, ale normálna skromná, no iniciatívna žena, ktorá veľmi rýchlo medzi nás zapadla. Chcela sa všetko čím skôr naučiť. Dnes sme radi, že ju tu máme“, zaspomínal si nadporučík Róbert Tarabík, Štefaničovej kolega z letky i kancelárie. „Cítila som, že tie predsudky voči žene – pilotke išli rýchlo preč. Postupne sme si na seba zvykali. A bolo to obojstranné. Zobrali ma medzi seba. Dnes hovoria, že je dobre, keď je medzi nimi žena, lebo sa správajú jemnejšie“, povedala úspešná pilotka.

Miriama Štefaničová v súčasnosti už nie je jedinou ženskou pilotkou v slovenskej armáde, 1. septembra 2010 k nej pribudli ďalšie dve.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK