Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Prešove nezaregistrovali jedného kandidáta na primátora

V Prešove sa mení počet kandidátov na primátora. Volebná komisia nezaregistrovala jedného z 10 uchádzačov o post primátora mesta.

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Po preskúmaní petičných hárkov nezávislých kandidátov sme konštatovali, že jeden - pán Soľanka, nesplnil zákonom požadovanú podmienku mať na petícii 400 právoplatných podpisov, teda tohto kandidáta sme nemohli zaregistrovať“, informoval dnes na tlačovej konferencii predseda miestnej volebnej komisie v Prešove Ján Balún.

Ako uviedol, 51-ročný invalidný dôchodca Vladimír Soľanka odovzdal kandidačnú listinu s 51 podpismi, čo volebná komisia nemohla akceptovať. Ostatných šesť nezávislých kandidátov na primátora a traja kandidáti za politické strany mali kandidačné listiny v poriadku. O post primátora sa uchádzajú nezávislí: občiansky aktivista Filip Antošovský, riaditeľ Šarišskej galérie Rudolf Dupkala, predseda OZ Martin Matejka, bývalý hlavný kontrolór Alexander Ernst, súčasný primátor Pavel Hagyari a samostatne zárobkovo činný Ondrej Chlebovec. Politické strany postavili do tohto súboja dôchodcu Miroslava Berníka za Komunistickú stranu Slovenska, vysokoškolského pedagóga Martina Ďurišina za Sieť a koalícia KDH, SDKÚ-DS, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Most-Híd a Občianska konzervatívna strana nominovala Andreu Turčanovú.

Volebná komisia rovnako zaregistrovala aj všetkých uchádzačov o post poslanca mestského zastupiteľstva. Tých bolo podľa Balúna 213, z toho 52 žien a 161 mužov. Do volieb nominovalo kandidátov 20 politických strán a hnutí a 69 uchádzačov o post poslanca je nezávislých. Najmladším je 20-ročný a najstarší 71-ročný Prešovčan. Najväčšia šanca dostať sa do mestského parlamentu je vo volebnom obvode číslo 7 na Sekčove, kde kandiduje 21 ľudí a piati budú úspešní.

Na petičných hárkoch niektorých kandidátov sa objavili aj podpisy osôb, ktoré neudali adresu trvalého bydliska, ale ako trvalé bydlisko napísali mesto Prešov. Podľa predsedu miestnej volebnej komisie ide väčšinou o bezdomovcov, ktorí majú trvalé bydlisko na mestskom úrade. Takých je v Prešove do 2000 a majú rovnako právo voliť svojich zástupcov v samospráve. Môžu tak urobiť iba v ktoromkoľvek volebnom okrsku vo volebnom obvode č. 4, teda tam, kde sídli aj mestský úrad.

Pred štyrmi rokmi malo mesto Prešov 194 kandidátov na poslancov a šiestich kandidátov na primátora.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK