Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove desať kandidátov na primátora nebude, rozhodol o tom súd

Po tom, čo miestna volebná komisia nezaregistrovala jedného z desiatich uchádzačov o kreslo primátora mesta Prešov Vladimíra Soľanku, ten sa so svojím podnetom obrátil na Okresnú prokuratúru v Prešove.

Vladimír Soľanka (foto: FB)
Vladimír Soľanka (foto: FB)

Okresný súd v Prešove jeho návrh zamietol. Kandidátov na primátora v meste bude tak deväť.

Ako TASR informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák, ešte 22. septembra prijali podnet od nezaregistrovaného kandidáta na primátora Vladimíra Soľanku, tento postúpili na vybavenie Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru v Prešove. O podnete potom rozhodoval okresný súd.

Podľa hovorcu Krajského súdu v Prešove Michala Drimáka okresný súd už rozhodol v neprospech uchádzača o post primátora a jeho podnet zamietol. Dôvod bol ten istý, aký uviedla volebná komisia pre jeho nezaregistrovanie, teda nedostatočný počet podpisov na jeho kandidačnej listine. Voči rozhodnutiu sa už nedá odvolať, ale rokovať o tom ešte musí miestna volebná komisia. Tá by tak mala urobiť ešte tento týždeň.

Predseda miestnej volebnej komisie v Prešove Ján Balún uviedol, že 51-ročný invalidný dôchodca Vladimír Soľanka odovzdal kandidačnú listinu s 51 podpismi, pričom minimálny počet bol 400.

O post primátora v Prešove sa uchádzajú občiansky aktivista Filip Antošovský, riaditeľ Šarišskej galérie Rudolf Dupkala, predseda OZ Martin Matejka, bývalý hlavný kontrolór Alexander Ernst, súčasný primátor Pavel Hagyari a samostatne zárobkovo činný Ondrej Chlebovec (všetci nezávislí). Politické strany postavili do tohto súboja dôchodcu Miroslava Berníka (KSS), vysokoškolského pedagóga Martina Ďurišina (Sieť) a koalícia KDH, SDKÚ-DS, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Most-Híd a Občianska konzervatívna strana nominovala Andreu Turčanovú.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK