Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

15. október a práce s ním spojené

Počasie nám už pár týždňov naznačuje blížiace sa zimné obdobie, inak to nie je ani v prípade prešovských fontán, na ktorých sa od 15. októbra 2014 postupne ukončuje ich prevádzkovanie a tzv. zazimovanie. Stred októbra je aj medzníkom, ktorý sa každoročne spája s blížiacim obdobím charakteristickým nielen poklesom teplôt, ale v prípade samospráv, aj so zimnou údržbou.

Príprava na "zimný spánok"
Fontány v Prešove sú neoddeliteľnou súčasťou dotvárajúcou verejné priestranstvo mesta. Aj tohtoročné letné obdobie, ktoré bolo sprevádzané vysokými teplotami, mali nielen estetický, ale aj zdravotný význam, najmä ako významné zvlhčovače a ionizátori ovzdušia. Leto však vystriedala jeseň a na "zimný spánok" sa odoberú aj naše prešovské fontány.
Od 15. októbra 2014 sa postupne ukončuje prevádzkovanie fontán a začína sa s ich tzv. zazimovaním. Fontány v Prešove sú v činnosti do zajtra a ich prevádzkovanie v počas roka je rozdelené nasledovne:
- príprava na zimné obdobie – od 15. októbra do 30. októbra prislúchajúceho roka
- zimné obdobie - od 30.októbra do 15.apríla prislúchajúceho roka (bez vody)
- príprava na letné obdobie – od 15. apríla do 30. apríla prislúchajúceho roka
- letné obdobie - prevádzkovanie od 1. mája do 15. októbra prislúchajúceho roka (s vodou).

Na prevádzku prešovských fontán sa každoročne predpokladá objem cca 2 000 m3 vody a odhadovaná spotreba elektrickej energie je približne 75 000 kWh. Prevádzkovanie mestských fontán, hodín, vlajkovej výzdoby a mobiliáru v zmysle platnej zmluvy o všeobecnej údržbe v meste Prešov zabezpečuje zmluvná spoločnosť. Na všetky spomínané činnosti je v rámci rozsahu bolo v rozpočte vyčlenených 70 000 eur.

Medzník v údržbe
Stred októbra (15.10.) je aj medzníkom, ktorý sa každoročne spája s blížiacim obdobím príprav samosprávy na zimnú údržbu. Prešovský cestný fond tvorí sieť vozidlových komunikácií v celkovej dĺžke 170 km a chodníkov 177 km.

Pre zimnú sezónu je každoročne pripravený posypový inertný materiál v celkovom množstve 1 500 ton a 150 ton chemického posypového materiálu, celkový počet 14 mechanizmov je určených na výkon zimnej údržby, t.j. 3 posypové mechanizmy, 2 traktory, multikáry, radlice a iné. Pasport zimnej údržby a monitoring pohybu vozidiel zimnej údržby, prostredníctvom ktorého sa občania budú môcť z webu mesta dozvedieť, kde sa aktuálne zimná údržba vykonáva, sa aktuálne pripravuje aj s možnosťou spätného prehľadu vykonaných prác.
Keďže ide o rozpočtovú položku, ktorá je prelínaná z jedného kalendárneho roka do druhého, finančné náklady na zimnú údržbu budú zosumarizované v neskoršom období, zimná údržba totiž začína od 15. októbra a končí koncom marca nasledujúceho kalendárneho roka. Stav financovania zimnej sezóny však každoročne predstavuje finančné náklady v rozmedzí od 630 000 do 650 000 eur.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK