Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Hanusove dni otvorí v Prešove stredoeurópska debata o Novembri ’89

Tohtoročné Hanusove dni sa prvýkrát uskutočnia aj v Prešove. Účasť na úvodnej neformálnej diskusii prisľúbili hostia z Českej republiky, Poľska aj europoslankyňa Jana Žitňanská. Tradičný akademický víkend bude v sobotu pokračovať v Spišskej Kapitule.

Prešovský program je určený pre širokú verejnosť a začne sa už v piatok 7. novembra potulkami po prešovských „miestach pamäti“ pod vedením historika Františka Neupauera. Podvečer bude o odkaze Novembra ’89 diskutovať aj Roman Joch, riaditeľ Občanského institutu a bývalý poradca premiéra Petra Nečasa, a Piotr Bajda, politológ a vedecký pracovník Poľskej akadémie vied.

Hovorí sa, že komunizmus padol, ale príliš sa neudrel, “ uvažuje Marek Hrubčo, predseda Fóra pre kultúru, ktoré organizuje východné Hanusove dni už piaty rok. „Mnohí dnes hodnotia nežnú revolúciu cez ekonomické okuliare: môžeme cestovať, ale nemáme za čo. Pre obete totality – napríklad pre Ladislava Hanusa – sa po 17.  novembri zmenilo všetko. Naopak, pre vnútorne neslobodných ľudí sa v podstate iba zmenili pravidlá hry a fungujú, jednoducho, ďalej. Nie je práve to príčinou dnešného pocitu sklamania, dezilúzie a skepsy?

Podujatie sa každoročne venuje kľúčovým otázkam našej doby. Tento rok budú mať študenti zapojených gymnázií od Sniny až po Prešov možnosť prezentovať na podujatí vlastné eseje na tému „25 rokov bez neslobody?“. Prešovskú diskusiu otvorí Andrea Turčanová a diskutérov doplnia občianski aktivisti František Neupauer, riaditeľ združenia Nenápadní hrdinovia, a Jaroslav Varchola, zakladateľ združenia Myslím, teda som. Vstup na prešovské podujatie je voľný.

Medzinárodná konferencia pokračuje v sobotu 8. novembra akademickým programom v Spišskej Kapitule. Témou tejto časti Hanusových dní je budúcnosť konzervativizmu v postkomunistických krajinách. Okrem Jocha a Bajdu budú o nej prednášať a diskutovať historik Ľuboslav Hromják, bývalý poradca ministra vnútra Milan Krajniak a cirkevný právnik Ján Duda. „V podstate sa budeme pýtať, na akých princípoch má byť sloboda usporiadaná, a aké sú perspektívy zachovania slobodnej spoločnosti do budúcna. Neobídeme ani kľúčové geopolitické hrozby a výzvy dnešnej doby, “ vysvetľuje Hrubčo.

Hanusove dni sa konajú na Spišskej Kapitule už 17. raz. Posledných päť rokov podujatie organizuje občianske združenie Fórum pre kultúru. Na tomto ročníku spolupracuje Nadácia Konrada Adenauera, Poľský inštitút, OZ Nenápadní hrdinovia, OZ Myslím teda som a ďalšie organizácie.

Redakciu informovala Terézia Rončáková.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK