Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Krídla túžby po štvrtýkrát

Prešovský samosprávny kraj 23. októbra po štvrtýkrát udelil ocenenia Krídla túžby v sociálnych službách. V Divadle Jonáša Záborského v Prešove boli počas koncertu bez bariér odovzdané ceny v troch kategóriách.

V kategórii poskytovateľ sociálnych služieb cenu získala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Krajské stredisko v Prešove za zvyšovanie kvality života zrakovo postihnutých poskytovaním špecializovaného poradenstva, vykonávaním sociálnej rehabilitácie, obhajobou záujmov zrakovo postihnutých a preventívne aktivity. Únia pôsobí už 16 rokov na celom území PSK a vo svojom portfóliu má približne 1 620 klientov rôznych vekových kategórií. Návrh na ocenenie podala klientka ÚNSS Mária Maliňáková.

V kategórii  zamestnanec zo zariadenia sociálnych služieb si Krídla túžby odniesla Nadežda Hinďošová z Centra sociálnych služieb Dúhový sen v Kalinove. V zariadení pracuje už 30 rokov, od roku 1984, kedy nastúpila ako zdravotná sestra. Je nevyčerpateľným zdrojom nových inšpirácií a v kolektíve je známa zavádzaním nových nápadov. „Vo veľkej miere prispieva k odbúravaniu stereotypov u prijímateľov sociálnych služieb a pôsobí na nich motivačne, “ zdôvodnil vo svojom návrhu riaditeľ centra Milan Burcin.

V kategórii prijímateľ v zariadení sociálnych služieb si cenu prevzal Dušan Demjan z Centra sociálnych služieb Clementia v Ličartovciach. Do zariadenia bol prijatý v roku 2007 a v priebehu adaptačného procesu veľmi ťažko prijímal nové prostredie. Dnes pomáha pri mnohých činnostiach v zariadení, či ide o kúpanie imobilných klientov, triedenie osobného šatstva, upratovanie alebo ergoterapeutické činnosti. Zároveň objavil veľkú záľubu vo fotografovaní a v práci s kamerou. Neexistuje žiadna aktivita klientov, pri ktorej by chýbal s kamerou v ruke. Návrh na jeho ocenenie zaslali zamestnanci CSS Clementia

Koncert Krídla túžby priamo nadväzuje na tradíciu prehliadky deň bez bariér, ktorého sedem ročníkov pripravil PSK v rokoch 2003 až 2009. Pridanou hodnotou, ktorá má zamestnancov i prijímateľov motivovať, je práve udeľovanie ocenení. Ako v príhovore skonštatoval podpredseda PSK Peter Obrimčák, „oceňujeme všetkých, bez ohľadu na zriaďovateľa, nechceme ich deliť na verejných a neverejných poskytovateľov, všetci poskytujú rovnako dôležité služby. Chceme ukázať, že vnímame náročnú prácu ľudí v tejto oblasti.“

Prešovskému galakoncertu Krídla túžby predchádzali tri lokálne koncerty. V Nižnom Slavkove, Spišskom Podhradí a v Medzilaborciach na prelome júna a júla sa prezentovali prijímatelia sociálnych služieb z 35 zariadení. Najzaujímavejšie vystúpenia postúpili na veľkú scénu DJZ.

Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 27 zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytujú služby pre 2 200 prijímateľov sociálnej pomoci.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK