Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Prešov bude mať nabíjačku pre elektromobily

Mesto Prešov vybuduje ešte tento rok nabíjaciu stanicu pre elektrické autá. V utorok 4. novembra 2014 to avizoval primátor Prešova Pavel Hagyari.

Ide o prvý reálny krok samosprávy po podpise Memoranda o podpore elektromobility. To podpísali počas Energetického dňa P. Hagyari, generálny riaditeľ Skupiny VSE Thomas Jan Hejcman a zástupca SEVA - Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Jaroslav Sýkora.

Podľa memoranda sa bude Mesto Prešov v spolupráci so Skupinou VSE a Slovenskou asociáciou pre elektromobilitu (SEVA) ako aj s ďalšími odbornými organizáciami či štátnymi inštitúciami systematicky venovať rozvoju elektromobility tak, aby bolo možné reflektovať technologický pokrok, analyzovať a navrhovať opatrenia, ktoré akcelerujú rozvoj elektromobility na území mesta.

Zelená doprava v Prešove
V tejto rýchlej a uponáhľanej dobe, kde je mnoho dopravných prostriedkov koncentrovaných do malého priestoru, je nevyhnutné dávať dôraz na dopravu s minimálnym množstvom exhalátov, “ uviedol k tejto problematike primátor Pavel Hagyari. Zároveň dodal, že aj keď jedna lastovička leto nerobí, ide o prvý perspektívny krok rozvoja e-mobility v Prešove. „Nabíjačka, prvá na území mesta s európskym štandardom nabíjania Mennekes Type 2, bude stáť na súkromnom parkovisku na Metodovej ulici ešte do konca roka. Nabíjacia stanica je totiž základným predpokladom pre rozvoj e-mobility na území nášho mesta, “ zdôraznil primátor.

Prinášame energiu na cesty
VSE vidí svoju úlohu pri podpore elektromobility predovšetkým v oblasti nabíjacej infraštruktúry. Aj preto vybudovala jednu z najpočetnejších sietí verejných nabíjačiek, ktoré sú k dispozícii v Košiciach, Poprade, Štóse, Nitre aj Bratislave. „Sme radi, že ďalšie postupne pribúdajú už v partnerstve so samosprávami či súkromnými investormi. Nedávno sme otvorili takéto nabíjacie stanice v Levoči, Košiciach a záujem evidujeme aj z Michaloviec, či Vysokých Tatier, “ hodnotí pokrok T. J. Hejcman. „V podpore samospráv pri rozvoji e-mobility vidíme veľký potenciál. Majú v rukách nástroje, ktoré nevyžadujú veľké finančné prostriedky, a pritom majú potenciál pomôcť pri zavádzani bezemisnej dopravy do miest a obcí, “ konštatoval zástupca SEVA Jaroslav Sýkora.

Prečo elektromobilita?
Elektrický pohon vozidiel má budúcnosť. Elektrické autá neprodukujú v mieste prevádzky CO2, sú tiché a náklady na prejdenie 100 km sú 4 až 5-krát nižšie ako pri konvenčných pohonoch (pri dnešných cenách elektriny sú to zhruba 2.5 € na 100 km). Predovšetkým v oblasti mestskej mobility má elektrický pohon najväčší potenciál. Až 80% jázd v Európe je totiž do 40 km, čo je ideálne aj vzhľadom na dojazd vozidiel.

Energetický deň
Utorkový podpis Memoranda bol súčasťou poldňového podujatia, počas ktorého mohli Prešovčania na vlastnej koži okúsiť elektromobilitu. V eZóne od VSE si mohli zajazdiť na eBajkoch, eKolobežkách a eSkútroch. K dispozícii boli aj elektrické vozidlá Peugeot iOn a BMW i3.

Súvisiace články
5.11.2014 Foto: Ukážky elektromobility
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK