Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

DRUHÝ KROK aj v Prešove

Projekt, ktorý dokázateľne pomáha zvládať agresivitu a šikanovanie na školách. Šiikana, agresivita detí, útoky na učiteľov či intolerancia voči odlišnostiam. Situácia, ktorá podľa aktuálnych prieskumov vzbudzuje najväčšie obavy ako u učiteľov, tak aj u rodičov. Najviac sa však dotýka detí. Druhý krok – celoslovenský projekt emocionálneho vzdelávania detí, práve tieto problémy rieši.

Takmer polovica opýtaných žiakov priznala, že boli obeťou šikany. Tretina opýtaných detí sa so svojim trápením nikomu nezdôverí. Viac ako polovica prípadov šikany sa stáva priamo v školskom prostredí. Tretina žiakov uviedla, že bolo svedkom šikany. 33,6% prípadov šikany bolo formou vulgárnych nadávok a 18,7% prípadov formou agresívneho správania. Viac ako tretina prípadov šikany nebola napriek sťažnostiam vôbec riešená. Predstavme si, že sme sa opäť vrátili do školskej lavice a každý deň musíme svojmu spolužiakovi nosiť nové hračky, pretože len vďaka tomu nás nebude zosmiešňovať v kolektíve, nebude nám brať desiatu či dokonca ubližovať. Presne to je príbeh malej Lucky, ktorá deň čo deň nosila v školskej taške hračky, ktoré potom rozdávala svojim spolužiačkam. Keď sa to dozvedela jej matka, chcela situáciu okamžite riešiť, žiaľ neúspešne: Lucku musela nakoniec prihlásiť na inú školu.

Dôvody šikany môžu byť rôzne. Disharmonické, narušené rodinné prostredie, v ktorom dieťa vyrastá, rodičia ktorí dieťa príliš trestajú alebo si ho nevšímajú, túžba upútať pozornosť spolužiakov či učiteľov a iné. Základom prevencie šikanovania je naučiť deti zvládať hnev a zlosť, byť empatickým k správaniu a prežívaniu ľudí okolo seba, lepšie chápať ich konanie, rozpoznávať emócie a pochopiť ich, tolerovať odlišnosti iných a tiež naučiť sa riešiť bežné životné konflikty a hádky tak, aby to bolo v prospech veci a aby riešenie neubližovalo iným, “ hovorí školská psychologička prof. PhDr. Eva Gajdošová, PhD.
Dnes už vieme s touto situáciou niečo urobiť

Na Slovensku sa už niekoľko rokov realizuje program s názvom Druhý krok, ktorý v školskom prostredí pomáha riešiť agresiu, násilie, šikanovanie, týranie, hyperaktivitu, introverziu a rozvíja u detí empatiu, komunikačné zručnosti, morálne správanie, dobré sociálne vzťahy, súdržnosť v triede a spoluprácu školy a rodiny.

V roku 2014 sa vďaka podpore spoločnosti GSK Slovensko podarilo vyškoliť a certifikovať 96 pedagógov. Program Druhý krok sa tak dostal do 54 škôl. Momentálne je do tohto projektu zapojených už 154 základných škôl, ktoré tento program zaradili do vyučovania v rámci predmetu etická výchova.

Účinok programu sa ukázal aj pri riešení konkrétnych konfliktných situácií v triede, v ktorých začali deti používať zručnosti osvojené v modelových situáciách programu. Vďaka pravidlám, ktoré si so svojimi žiakmi učitelia stanovili, sa deti začali viac počúvať, prestali si skákať do reči a viac si pomáhajú.
V dnešnej nesmierne rýchlej dobe a otvorenej spoločnosti je problém šikany na celom svete, iba prevencia, monitoring a výchova dokáže ochrániť potenciálne obete v tom najzraniteľnejšom veku, “ uviedol primátor mesta Prešov - JUDr. Pavel Hagyari, ktorý zdôraznil potrebu venovať pozornosť tejto oblasti, o to viac, že jej prejavy nie sú viditeľné, no dôsledky však niekedy bývajú až fatálne.

S informáciami ohľadom projektu sa mohli oboznámiť prešovskí učitelia a učiteľky na konferencii k projektu Druhý krok na ZŠ Šrobárova, ktorá je do tohto projektu zapojená, v rámci čoho boli priblížené aj konkrétne skúsenosti a odporúčania práce so žiakmi.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK